Botoks – terapija protiv prekomernog znojenja

Svi se znoje! Znojenje je normalna funkcija organizma kojom se organizam hladi. Međutim ukoliko patite od prekomernog znojenja, ono može znatno uticati na način i kvalitet vašeg života. Uglavnom posledice obilnog znojenja su više psihološke nego fizičke prirode.

Odmah moramo da napomenemo da ne postoji ni jedan način da neko prestane da se znoji, međutim dermatološkom terapijom ili drugim metodama savremene medicine možemo uticati na to da se prekomerno znojenje reguliše!

Prekomerno znojenje se manifestuje najčešće u predelu pazušne regije, na stopalima ili dlanovima, a onoga kod koga se javlja često dovodi u neprijatne i nezgodne situacije, znatno utiče na obavljanje uobičajenih svakodnevnih aktivnosti i bitno može uticati na samopuzdanje.

Pojam kojim označavamo prekomerno znojenje je hiperhidroza.

U normalnim okolnostima znojimo se kada su znojne žlezde stimulisane nekom fizičkom aktivnošću tj. kada se bavimo nekim sportom, spoljašnjim faktorima na primer kada su velike vrućine kao i emocionalnim faktorima.

Kada je u pitanju hiperhidroza znojenje je pojačano nezavisno od svih ovih faktora tj. nije stimulisano na bilo koji način! Čak moguće je da osoba sa ovim oboljenjem sedi u hladnoj sobi i znoji se kao da je na suncu!

Kako da znam da imam hiperhidrozu?

Svi doživljavamo prekomerno znojenje kada su znajne žlezde stimulisane. Ako se preterano znojimo u uslovima koji obično ne izazivaju znojenje tj. uslovi umerene temperature, ili kada je telo u stanju mirovanja radi se o hiperhidrozi. Preterano znojenje može biti dodatno stimulisano vrućinama, fizičkom aktivnošću ili nekim stresnim situacijama.

 

 

Vrste hiperhidroze

  • Kada se prekomerno znojenje javlja samo na određenim delovima tela ili udruženo (šake, stopala, pazušne jame) tada se ono naziva primarna ili žarišna hiperhidroza.

 

  • Prekomerno znojenje može biti i simptom postojanja nekog zdravstvenog problema. U nekim slučajevima radi se o ozbiljnom oboljenju. Tada se prekomreno znojenje naziva sekundarna hiperhidroza.

 

Uzročnici hiperhidroze

Smatra se da je primarna ili žarišna hiperhidroza u najvećem broju slučajeva genetski problem. Javlja se među članovima porodice, a često i rođaci imaju ove tegobe. Žarišna hiperhidroza se javlja i kod zdravih ljudi, sa početkom u pubertetu a najviše je ispoljena u dvadesetim ili tridesetim godinama života.

 

Uzroci sekundarne hiperhidroze su različiti .

Neki od njih mogu biti:

 

  • Trudnoća i menopauza zbog hormonskih oscilacija
  • Anksioznost (uznemirenost)
  • Zloupotreba određenih supstanci i alkohola
  • Dijabetes (šećerna bolest)
  • Gojaznost – prekomerna težina
  • Oboljenja štitne žlezde (hipertiroidizam)
  • Pojedini medikamenti i dr.

Lečenje hiperhidroze

Ne postoji način lečenja koji može zaustaviti da se neko znoji kao što smo rekli na početku. Pre svega, to je osnovna telesna funkcija. Međutim danas, ljudi koji pate od hiperhidroze imaju na raspolaganju nekoliko mogućnosti koje mogu dovesti do ublažavanja neugodnih simptoma  hiperhidroze. Neke od njih čak i trajno.

Pre donošenja bilo kakve odluke o terapiji i lečenju treba posetiti dermatologa.

U Longa Vita Aesthetica centru postoji mogućnost primene BOTOX-a u ove svrhe! Botox se uspešno koristi za rešavanje problema prekomernog znojenja ispod pazuha – Hiperhidroze.

Nakon tretmana, lučenje znojnih žlezda se znatno smanjuje a efekti tretmana traju i do godinu dana. Tretman nije bolan, radi se kvalitetnim materijalima i ubrizgava se najfinijim iglicama. Tretman ne traje dugo, a promena u kvalitetu života vidljiva je ubrzo posle tretmana.

Javite nam se i poboljšajte kvalitet života, uživanje u svakodnevnim aktivnostima i sunčanim danima bez nelagode!

Za više informacija o našim metodama i zakazivanje javite nam se na 069/1122359 ili na office@aesthetica.rs!