ZAŠTO STRES GOJI?

STRES = KORTIZOL!

kortizol
cortisol

Pitanje – da li višak količine kortizola može dovesti do povećanja telesne težine je u osnovi isto što i pitanje da li previše stresa može da vam donese neželjene kilograme? Odgovor u oba slučaja je DA!

 

KORTIZOL - STRES
STRES GOJI

KORTIZOL – prirodni hormon stresa – odgovoran je za regulisanje vašeg metabolizma, tako da je važno slediti uobičajene zdrave smernice da biste ga snizili. Od pronalaženja vremena za opuštanje do poboljšanja ishrane i vežbanja, kako bi VI regulisali i upravljali kortizolom, a ne obrnuto.

 

Šta je Kortizol?

Kortizol je hormon koji je prirodno proizvelo vaše telo. Kreiran od nadbubrežnih žlezdi koje se nalaze na vašim bubrezima, kortizol se oslobađa kada ste pod stresom. Ovo šalje vaše telo u režim borbe ili predaje, privremeno pauzirajući redovne telesne funkcije i usporava metabolizam. Iako je ovaj hormon od suštinskog značaja za opstanak, može postati štetan ukoliko je u višku.

 

Kortizol može dovesti do povećanja kilograma

Kortizol stimuliše metabolizam masti i ugljenih hidrata, stvarajući nalet energije u vašem telu. Iako je ovaj proces neophodan za situacije preživljavanja, takođe povećava vaš apetit. Pored toga, povišeni nivo kortizola može prouzrokovati žudnju za slatkom, masnom i slanom hranu. To znači da se verovatnije prepustite pomfritu i mlečnim kolačima nego što ste volji za dobro uravnotežen obrok.

Višak kortizola takođe može dovesti do toga da vaše telo proizvodi manje testosterona. Ovo može prouzrokovati smanjenje mišićne mase, kao i uspori rad tela u sagorevanju kalorija.

 

Zašto ovo usporavanje može biti štetno?

Naš metabolizam je odgovoran za pretvaranje hrane u energiju, uz ovu promenu, kako ovaj sistem funkcioniše može prouzrokovati potencijalne probleme. To podrazumeva sledeće posledice:

  • Dobijanje na težini
  • Umor
  • Depresija
  • Zdravstvene komplikacije, kao što su visoki krvni pritisak ili dijabetes tipa 2
  • Smanjena efikasnost imunološkog sistema

Pored toga, težina koju ljudi dobijaju – kao rezultat viška kortizola – često je oko abdomena. Akumulirana masnoća oko područja struka pripisuje se razvoju kardiovaskularnih bolesti, zarađuje nadimak „toksične masti“ ili „stresno salo“.

 

Kako sprečiti buduće zdravstvene probleme?

 

Iako smanjenje nivoa stresa može se osećati nemogućim nekoliko dana, ipak možete upravljati efektima povišenog kortizola. Za početak, vežbajući opuštanje kroz osvešćenost izazova, meditaciju, jogu ili duboko disanje, koje vam može pomoći da se proizvodnja ovog hormona vrati na normalne nivoe.

Takođe ćete sprečiti višak skladištenja praznih kalorija obezbeđivanjem kvalitetne hrane koju unosite. To apsolutno ne znači i obavezno skupe. Iako će vaše telo tražiti „hitnu pomoć“ kroz visokokaloričnu hranu, cilj je jesti uglavnom izbalansiranu, uglavnom na bazi bilja hranu. Naravno, donošenje odluke o menjanju ishrane (navika) nije uvek lako, ali vredi. Nadgledanjem ishrane, kalorije koje konzumirate biće pretvorene u energiju, koje telo ne prebacuje u rezervoare rezervnih zaliha (salo). Što bi se reklo – nećete biti pokretni špajz sa zimnicom.

Konačno, vežbanje je odličan način da upravljate i svojim hormonima stresa. Bez obzira da li izađete na lagano trčanje, svakodnevno hodate sa porodicom ili posetite teretanu, vežbanje će vam pomoći da održavate svoju zdravu telesnu masu. Ovo je posebno važno tokom dužeg perioda visokog nivoa kortizola. Jako je bitno napomenuti da je najbolji lek, kada je u pitanju fizička aktivnost u svrhu snižavanja kortizola – BRZO HODANJE! Tada je puls vaš najbolji saradnik u borbi protiv kortizola.

 

Pazite na nepodržane tvrdnje

Poslednjih godina, Industrija Ishrane sve višepokušava da iskoristi saznanje iz studia o kortizolu i debljanju. Možda ste našili na reklame koje promovišu dodatke ishrani tvrdeći da time smanjujete  kortizol i poboljšavaju brzinu u gubitku težine. Većina Medicinskih Stručnjaka, lekara, nutricionista savetuje pacijente da zaobiđu ovakve reklame, jer nisu zvaničnu kotrolu, stekli validiranost od strane Svetstke zdravstvene organizacije. Samim tim nije dokazano da zaista utiču na smanjenje nivoa kortizola, a samim tim i mršavljenja.

Sve u svemu, važno je zapamtiti da ne postoji magični napitak za povišen kortizol.

Vežbanje, pravilna ishrana, što više opuštanja (san) su najbolje metode za snižavanje ovog surovog hormona koji je samo posledica i odgovor na STRES.

 

INDIVIDUALNI PLAN ISHRANE U

POLIKLINICI LONGA VITA

BICOM DIJAGNOSTIKA
BICOM PREGLED

Uz detaljnu dijagnostiku na BICOM aparatu, uvida u kompletno stanje Vašeg tela, pa i nivoa kortizola – pružamo najučinkovitiji pristup regulisanju istog. Uz kreiranje individualnog plana ishrane, predloženu fizičku aktivnost, terapije na BICOM aparatu – brže dolazimo do uravnoteženog nivoa kortizola, samim tim redukujemo stres, a onda i kilograme.

BICOM NUTRICIONIZAM - AESTHETICA LONGA VITA
AESTHETICA LONGA VITA

BICOM NUTRICIONIZAM  kao jedna od naših najuspešnijih usluga u okviru poliklinike.
Pouzdano dolazimo do izuzetnih rezultata zajedno.

Stres može da ugoji,  ali mi možemo taj stres i anulirati našim uspešnim metodama. 

 

Работни часове
Pon – Pet 12.00h – 18.00h
Събота с уговорка. В неделя не работим.

улица: Цар Душан 1, 18000 Ниш

telefon: +381 69 11 22 359

e-mail: office@aesthetica.rs