Opšta dermatologija

Opšta dermatologija se, generalno gledano, bavi kožnim oboljenjima koji su uzrokovani različitim vrstama bakterija, virusa i ostalim mikroorganizmima. Relativno lako se leče antibioticima, kremama ili manjim hirurškim zahvatima.

No, to ne znači da te dermatološke bolesti ne treba shvatiti ozbiljno, s obzirom da mogu zbog svojih simptoma poprilično uticati na svakodnevicu i smanjiti kvalitet života obolelog.

Stoga, u narednim redovima ćemo se posvetiti kožnim oboljenjima koje tretira opšta dermatologija. Govorićemo o prirodi datih bolesti, simptomima kao i o načinima lečenjima koja se preporučuju.

Bradavice na koži

Postoji nekoliko vrsta bradavica na koži: obične, iliti vulgarne, zaravnjene, polne, končaste i mozaične. Obično se javljaju na šakama, tačnije na prstima, često rastu uz nokat, naročito kod onih koji su skloni grickanju noktiju. Pored toga, mogu se naći na stopalima, to su zaravnjene bradavice, zbog pritiska od konstantnog hodanja nisu ispupčene. Takođe, kod muškaraca se češće pojavljuju u predelu brade, a kod žena najčešće na nogama i stopalima.

Bradavice na koži su prenosive, nekada je potrebno i po više meseci za inkubaciju. Prenose se HPV-om (humani papiloma virus). Mogu se preneti direktnim, ali i indirektnim kontaktom sa zaraženim. Da li ćete podleći virusu obično zavisi od vašeg imuniteta, zato su neke osobe podložnije pradavicama, dok su druge imune.

Obične bradavice se mogu pojaviti bilo gde na koži. Obično je to na prstima šake, gde se mogu pojaviti i više njih na manjim razdaljinama, pojavljuju se i na nogama, kolenima. Ispupčene su, loptastog oblika grube na dodir. Neretko umeju da svrbe i smetaju pri svakodnevnim aktivnostima. Bradavice se najpre šire nakon vlaženja kože i nakon pilinga, kada nastaju mikropovrede na koži.

Sledeće su zaravnjene bradavice – mogu se pojaviti bilo gde na licu, a često se mogu naći i na stopalima. Obično zauzimaju manju površinu u odnosu na ostale vrste bradavica i nisu ispupčene kao klasične, već samo trvde na dodir. Kada se otklone kratkom hirurškom intervencijom, pacijent treba poštovati pripisanu terapiju, jer u suprotnom postoji dobra mogućnost da će se bradavice vratiti.

Končaste bradavice su prilično male, rastu iz jedne baze kao končići, mala površina ih drži pričvršćene za kožu. Najčešće se pojavljuju na licu, kod očiju, na kapcima, kod usana, na vratu i tome slično.

Kondilomi (genitalne bradavice) su karakteristične za pubičnu regiju i okolinu genitalnih organa. Prenose se HPV-om, nezaštićenim seksualnim odnosima. U regiji genitalija se pojavljuju izrasline, nekad čak i nakon tri meseca. Veoma je teško kontrolisati njihovo širenje, a praktično ih je nemoguće dijagnostikovati dok se ne pojave prvi simptomi. Leče se uz pomoć radio talasa, ali to ne znači da se kondilomi neće ponovo pojaviti pri sledećem padu imuniteta.

Bradavice na stopalima. Najveća mana ovih bradavica jeste što se od strane obolelog neretko mešaju sa kurjim okom, pa se odlazak kod dermatologa odigrava znatno kasnije nego što bi trebalo. Ove bradavice zbog konstanog pritiska mogu biti veoma bolne i ometati normalno hodanje. Neretko se stvaraju tvrde ploče na stopalima.

Postoji veliki broj načina za otklanjanje bradavica, kao što su radio talasi, tretman tečnim azotom, lasersko uklanje, uklanjanje salicilnom kiselinom. Vaš dermatolog će se uvek odlučiti za metodu koja najviše odgovara vašem dobu, prirodi i poziciji bradavice. Uklanjanje bradavica je obično kratkotrajno i ne ostavlja ožiljke.

Hemangiomi

Hemangiomi su mali crveni mladeži, veličine od minimum jednog milimetra.Oni predstavljaju male benigne tumore koji nastaju hiperplazijom krvnih sudova. Obično se javljaju u predelu lica, gde postoji mogućnost da degradiraju vremenom, pored toga mogu se naći i u predelu trupa i ruku. Kod žena postoji povećana mogućnost nastajanja hemangioma u predelu dojki.

Pojedina vrsta hemangioma nema mogućnosti za regresiju. Ne zna se tačan razlog njihovog pojavljivanja, ali se veruje da je njihovo nastajanje povezano sa trudnoćom, uzimanjem oralnih kontraceptivnih sredstava, kao i sa oboljenjima jetre.

U većini slučajeva se hemangiomi pojavljuju u obliku mladeža crvene boje, no, ponekad poprimaju oblik paukova mreže, najčešće u predelu gde je koža tanja, ispod očiju, kod usana. Hemangiomi mogu biti pristuni kod dece još od rođenja, a mogu se javiti i kratko nakon rođenja. Pored kožnih hemangioma postoje i oni koji se pojavljuju na jetri i na debelom crevu.

Keratoze

Karatoze nastaju preteranim izlaganjem kože štetnim UV zracima, dakle, najpre će se pojaviti kod osoba koje se prečesto izlažu suncu bez regularne zaštite. Postoje dva tipa keratoze, od kojih je jedan bezopasan (seboroična keratoza), a drugi potencijalno opasan (aktinična keratoza).

Seboroičnoj keratozi su podložna oba pola. Mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali je to najčešće na licu, vratu i u predelu dojki. Tamnije su od ostatka kože, nekad poprimaju i potpuno crnu boju. Obično su sravnjane sa kožom, te se veoma često mešaju sa mladežima.

Iako nekad može prekrivati veće regije kože i imati upozoravajuću crnu boju, seborična keratoza je sasvim bezopasna. U nekim slučajevima se rade hirurške intervencije da bi se otklonile ove keratoze, ali to je iz čisto estetskih razloga. Mogu se nekad pojaviti na veoma vidljivim mestima i uticati na samopouzdanje obolelog. Intervencija je brza i ne ostavlja ožiljke.

Aktinične keratoze isto nastaju usled izlaganja suncu ili boravka u solarijumu. Pojavljuju se na licu, u predelu ušne školjke ili na licu. Izgledaju kao povreda sa krastom koja nikako ne zarasta. Ako primetite ovakvu promenu na koži obavezno se obratite svom dermatologu, jer ovakvo stanje ukazuje na prekancerozu. Ako se ne tretira na vreme, stanje se može pogoršati i postati ozbiljno, nelečenjem ovih keratoza nastaje planocelularni karcinom.

Akne na licu

Akne su veoma česta pojava kod tinejdžera, a ponekad se javljaju i u odraslom dobu. Javljaju se u obliku mitisera, gnojnica, komedona i cista. Neretko su veoma bolne, ili izazivaju svrab, pa je obolelom veoma teško da ih ne dodiruje. Uzrokuje ih bakterija Propinobacterium acnes, koje oslobađanjem masnih kiselina u koži uzrokuju nastanak bolnih cista.

Najpre se pojavljuju na jednoj regiji, obično je to čelo, brada ili obrazi. Postepeno se prošire na čitavo lice, a u sledećem stadijumu prelaze na vrat, leđa i grudi. Doduše, u retkim slučajevima se dešava da akne uznapreduju do ovog nivoa. Obično su blage, pojavljuju se samo na licu, ili na određenim regijama na licu. Uz pravilan tretman se potpuno povlače bez ostavljanja vidljivih ožiljaka.

Ako se ne tretiraju pravilno ili ako se ne tretiraju uopšte, stanje se može znatno pogoršati i tada akne ostavljaju ožiljak. Najteža stvar kod tretiranja akni obolelom jeste da ne cedi gnojnice i mitisere, time se koža još više upali.

Opšta dermatologija ne tretira akne nikakvim hirurškim tretmanima, već se preporučuje korišćenje losiona, krema, gelova napravljenim specijalno za akne koji direkno napadaju bakteriju koja ih uzrokuje. Uz to tretman obično zahteva i korišćenje antibiotika. Koža se redovno čisti i odlazi se na hemijske pilinge gde se uklanjaju mitiseri.

Pravilnom negom se koža u potpunosti oporavlja, te se ne može ni primetiti da je nekada bila podložna aknama.

Ksantelazme

Ksantelazme predstavljaju naslage, koje su bleđe od boje okolne kože i blago su izdignute. U obliku su malih pločica. Pojavljuju se u predelu oko očiju, na kapcima, u uglovima očiju ili ispod, prema obrazima. Žene mnogo češće obole od ovakvog kožnog stanja.

Nastaju nakupljanjem lipida, pa se dugo smatralo da su im posebno podložne osobe koje imaju povišen holesterol. No, analize su pokazale drugačije rezultate: osobe koje obično oboljevaju od ksantelazme imaju uredan nalaz lipida u krvi.

Danas se veruje da genetika igra veliku ulogu u nastajanju ksantelazme, ali mogu ukazivati i na bolesti kao što su dijabetes, ateroskleroza i bilijarna ciroza. Dakle, ako primetite ovakve pločaste naslage ispod očiju, može biti da je upitanju genetika, a može i značiti da se na koži pokazuju ozbiljnija zdravstvena stanja, te je neophodno da posetite svog dermatologa kako bi ste sa sigurnošću utvrdili šta je u pitanju.

Najbolji način da se uklone ksantelazme jeste terapijom radiotalasima. Neke naslage mogu zauzimati više prostora i biti dublje pa će biti potrebno više od jednog tretmana da bi u potpunosti nestale, a ponekad je dovoljan i samo jedan tretman.

Nakon tretmana ćete imati krastice tamo gde su nekada bile ksantelazme, ali kada one otpadnu, ostaće čista koža bez ožiljaka. Lečenje je brzo i sigurno.

Papilomi i fibromi

Jeste li znali da skoro 50% populacije u nekom periodu života na koži primeti neki oblik fibroma i papiloma. Ovo potpuno bezopasno stanje je u uslovljeno genetikom. Obično su boje kože ili su malo tamniji. Vezani su za kožu tankom peteljkom. U njima se nalaze mali krvni sudovi, te uvijanjem te peteljke se protok krvi blokira i papilomi se uvećaju i postanu bolni, a uz to im se malo promeni boja.

Kao što smo naglasili, fibromi i papilomi su u potpunosti bezopasni, ali nekad umeju da izrastu na nezgodnim mestima, pa se uklanjaju iz estetskih razloga. Drugi razlog uklanjanja jeste zato što mogu smetati, recimo, ako se papilomi pojave ispod pazuha, regije koja se često brije, osoba koja ih ima mora stalno da pazi da ih ne poseče. Ako do toga i dođe, postoji dobra mogućnost da na starom mestu naraste novi papilom.

Zato se nipošto ni ne preporučuje da sami skidate papilome i fibrome, pored infekcija i komplikacija, oni se mogu ponovo vraćati. Dermatolozi ih obično uklanjaju uz pomoć radiotalasa. Tretman je minimalno invazivan, te nakon njega ne ostaju ožiljci.

Rozacea i kuperoza

Rozacea predstavlja pojačano crvenilo na licu i spada u oboljenje lojnih i sabacealnih žlezda. Ne znaju se tačno razlozi zbog kojih se pojavljuje. Veruje se da je dobrim delom uslovljena genetikom, a neke životne navike kao što su konzumacija alkohola i ljutih začina mogu još više pogoršati stanje.

Kuperoza i rozacea su bolesti koje napadaju lice. Najčešće počinju da se šire najpre na obrazima, a onda obuhvataju i ostatak lica. Kod muškaraca je tipično da napadne nos. Koža je osetljiva i suva, crveni se na naglu promenu temperature. Kod zdrave kože kapilari se nakon promene temperature skupljaju, ali kod ovog stanja oni ostaju rašireni.

Uz crvenilo kože kod rozacee je tipična i suvoća kože uz manje bubuljice koje se ne smeju dodirivati. Ovo stanje se tretira blagim sredstvima, bez alkohola ili bilo kojih hemikalija koje bi mogle aktivirati kožu i dodatno je isušiti. Lečenje je sporo i teško, nekad se crvenilo ni ne može u potpunosti ukloniti. Koriste se tretmani azelaičnom kiselinom, tretinoinom i ihtiolom, nekad i sa antibioticima.

Ne gubite vreme, budite samouvereni i zadovoljni svojim izgledom od glave do pete!

Zakažite termin za besplatne konsultacije danas!

ili nas pozovite

Pon – Pet, 0900 – 2000