HIPERHIDROZA
Regulisanje prekomernog znojenja

Svakoj koži treba pristupiti individualno i izraditi plan nege koji će dovesti do očekivanih rezultata

Hiperhidroza ili prekomerno znojenje je neprijatno stanje tokom kojeg dolazi do učestalog lučenja znoja u većim količinama nego što je to potrebno i uobičajeno.

Većina ljudi se znoji usled fizičkog napora, visoke temperature i stresne situacije. Hiperhidroza medjutim ne podrazumeva samo znojenje u ovim uslovima, već i  znojenje nezavisno od ovih spoljašnjih faktora.

Prekomerno znojenje se manifestuje najčešće u predelu pazušne regije, na stopalima ili dlanovima i tada je reč o primarnoj ili žarišnoj hiperhidrozi. Primarna hiperhidroza se javlja kod inače zdravih ljudi, obično počinje u pubertetu, a najviše se ispoljava u dvadesetim ili tridesetim godinama života. Često je povezana i sa genetskim predispozicijama.

Kako se hiprhidroza reguliše?

Postoji  više načina za lečenje, odnosno regulisanje preteranog znojenja, a kao veoma efikasan dokazao se tretman botoksom, koji blokira prenos nervog impulsa koji aktivira znojne žlezde i na taj način sprečava prekomerno lučenje znoja.

Kako izgelda tretman?

Sam tretman ne traje dugo i ne spada u bolne. Počinje se pregledom lekara specijaliste. Kada se utvrdi postojanje primarne hiperhidroze na odredjenom delu tela,  započinje se tretman nanošenjem lokalnog anestetika u obliku kreme na kožu i sačeka se oko 15 minuta da lokalni anestetik počne da deluje.

Potom se regija koja će se tretirati dezinfikuje i plasira se botoks po određenoj šemi.

Mere opreza

Nakon procedure regulisanja prekomernog znojenja pomoću botoksa nema ograničenja. Bitno je da se tokom prva 24 časa ne koristi ništa kada je reč o dezodoransima, a nakon toga može se koristi onaj koji vam odgovara.

Koliko je tretmana potrebno?

Efekti tretmana traju oko šest meseci, pa se preporučuju dva dolaska na tretman u toku godinu dana.

Zadovoljni klijenti