Dečija dermatologija

Dečija koža je znatno osetljivija od kože odraslih, zato je deci i posvećena posebna grana dermatologije – dečija dermatologija. Ova disciplina je posvećena prevenciji i lečenju bolesti kod mališana. Kao roditelj, neophodno je da pratite sve promene na koži i da pri svakoj sumnjivoj promeni se obratite pedijatru.

Dakle, jedna od najbitnijih stvari je da ne donosite sami dijagnoze nego to prepustite stručnim licima. U našoj poliklinici pregled dece sa dermatološkim promenama vrši iskusna i bržna doktorica Divna Radulović koju deca izuzetno vole. Kada se ustanovi dijagnoza, uz prethodno odrađene analize, može se početi sa lečenjem.

Postoje posebne dermatološke bolesti koje se vezuju za bebe i stariju decu i u daljim redovima ćemo njima posvetiti pažnju. Govorićemo o simptomima bolesti, koji bi vas trebali navesti na sumnju. Ovo su neke od najčešćih kožnih bolesti kod dece.

Atopijski dermatitis

Jedna od najtežih dečijih kožnih bolesti svakako jeste atopijski dermatitis, zato što se ne može lako kontrolisati niti za njega postoji lek. Atopijski dermatitis je hronično stanje, od kojeg oboleva oko 10% svetske populacije.

Od toga najveći postotak dece (90%) ima prve simptome pre pete godine života. Češće obolevaju devojčice nego dečaci. Ne znaju se tačno uzroci njegovog nastanka; veruje se da su povezani sa genetikom, zagađenim vazduhom (razvijenija i zagađenija područja znatno povećavaju rizik), starost majke (što je majka starija to je veći rizik od toga da dete dobije dermatitis).

Simtomi podrazumevaju, svrab, iritaciju, izuzetno suvu kožu, crvenilo, perutanje kože, inflamatorne procese. Kod beba se obično upaljena koža obično pojavljuje u predelu obraza, na čelu i bradi. Može se širiti i celim telom, po vratu, grudima, nogama, guzi…

Primetićete da se ekcemi pojavljuju pre svake promene: promene vremena, pada imuniteta, pojačanog zagađenja, neprilagođene ishrane. Bebe su u upalnoj fazi posebno razdražljive i nervozne.

Lečenje je fokusirano na produžavanju mirnih faza i smanjenju uticaja koji bi mogli uzrokovati upalnu. Podrazumeva se mazanje krema namenjenim specijalno za atopičnu kožu, konstatno hidriranje emolijensima (nebitno koji je prediod u pitanju), prilagođavanje ishrane i dnevne nege.

Takođe, u našoj poliklinici već godinama uspešno primenjujemo Bicom dijagnostiku i terapije koje nemaju nikakvog štetnog uticaja na decu i adolescente. Ovim aparatom bez greške određujemo koja opterećenja iz spoljašnje sredine remete dečiji imuni sistem kao i na koju je hranu dete osetljivo, intolerantno ili alergično. Već godinama imamo veliki uspeh u lečenju dece sa kožnim promenama i ekcemima. O svemu možete više pročitati u našem meniju Kvantna medicina.

Vaskularne malformacije

Vaskularne anomalije se javljaju kod 2% do 10% populacije dece. Obično se mogu primetiti već pri rođenju deteta i rastu zajedno sa njim. Tri puta češće se javljaju kod devojčica nego kod dečaka.

Jedan od najčešćih oblika vaskularnih malformacija sa kojom se susreću dečiji dermatolozi jeste nevus flammeus. Tu se radi o anomaliji kožnih krvnih žila koje narastaju. Pojavljuju se na različitim mestima na telu, ali najčešće na licu. Obično su crvene boje, izgledaju upaljeno i otečeno, mogu se pojavljivati i u vidu ružičastih mrlja.

Ako se ne leče vremenom mogu postati ljubičaste i imati oblik čvoruge. Nervus flammeus je kod nas poznat i pod nazivom ujed rode ili vinski mladež.

Ovo kožno stanje se može uspešno ukloniti žutim laserom. Laser postepeno zahteva obolelo tkivo koje utiče na smirivanje i smanjenje kapilara. Mogućnost izlečenja se dosta povećava ako se sa terapijama laserom krene u prvoj godini života.

Solarni eritem

Mnogo je veća verovatnoća da opekotine od sunca, iliti solarni eritemi, postagnu maligna oboljenja kod dece nego kod odraslih. Dečija koža je posebno osetljiva, meka, lako se suši i narušava njen prirodni balans.

Zato tokom letnjih meseci, kada je UV zračenje najveće izbegavajte dirketan dodir sa sunčevim zracima od 11 do 16 časova. Dakle, ako idete na more, najbolje je da sa decom idete na kupanje u ranim jutarnjim časovima ili predveče.

Suncobrani ili hladovina nisu garancija od toga da dete neće dopiti opekotine. Indirektno sučevo zračenje može biti čak i jače od direktnog.

Obavezno stavljajte kreme sa zaštitnim faktorom. Imajte u vidu da veći faktori zaštite ne znače veća, već duža zaštita. Faktor 50 ne štiti ništa bolje od faktora 30, već duže. Neophodno je mazanje više puta dnevno i obavezno nakon izlaska iz vode.

Dakle, kada su opekotine od sunca kod dece u pitanju morate biti usredsređeni na prevenciju i da se maksimalno trudite da ih izbegnete. Ako do njih ipak dođe, preporučujemo vam da posetite pedijatra koji će vas savetovati kako pravilno da negujete kožu deteta.

Šuga

Šuga je kožna bolest koju uzrokuje parazit sarcoptes scabiei poznatiji kao šugarac. Deca imaju dosta veću mogućnost da dobiju ovo dermatološko oboljenje zbog boravka u zatvorenim prostorima kao što su jaslice, vrtići ili predškolske ustanove, gde su druga deca nosioci.

Šugarac se prenosi kontaktom kože o kožu, pa se tako može preneti usred igre mališana. Drugi način prenošenja kod dece je preko odeće, ćebadi, korišćenjem istih peškira, dodirivanjem nameštaja na kome je sedelo zaraženo dete.

Dakle, šugarac se veoma lako prenosi, a inkubacija traje od dve do šest nedelja. Zato kada dođe do pojave prvih simptoma, neophodno je da se cela porodica leči.

Prvi simptomi šugarca je noćni svrab koji nastaje zato što ženka šugarca tokom noći kopa hodnike u koži da bi u njoj položila svoja jaja. To izaziva veliki svrab i iritaciju.

Otprilike oko tri nedelje nakon što je došlo do zaraze na tanjim delovima kože (na šakama, unutrašnjoj strani laktova ili slično), počinju da se javljaju pustule i krastice, koje takođe mogu svrbeti. U pojedinim slučajevima javljaju se i čirevi i gnojnice.

Lečenje podrazumeva izolaciju osobe, kao i ostalih članova porodice koji su potencijalno u stanju inkubacije. Mažu se skabicidna sredstva – kreme i tonici koje je pripisao dečiji dermatolog. Posteljinu i odeću je neophodno prati na temperaturi od 90 stepeni da bi se ubila jajašca. Preporučuje se često pranje ruku, kao i sterilisanje nameštaja i svih prostorija u kojima je zaražena osoba boravila.

Samo lečenje je relativno lako, pošto su skabicidi prilično delotvorni pa će vaše dete osetiti povlačenje simptoma već nakon par dana.

Akne vulgaris kod tinejdžera

Jedna od najčešćih kožnih oboljenja koje bitno utiču na samopouzdanje vašeg tinejdžera jeste pojava akni. Zato je neophodno na vreme započeti sa lečenjem, prilagoditi ishranu i negu. Na taj način možete izbeći pojavu ožiljaka.

Postoji nekoliko faktora koji utiču na pojavu akni. Neki od njih su genetski određeni, ako su oba roditelja u pubertetu imali akne šanse su preko 60% da će ih imati i dete. Hormonski disbalans, lučenje sebuma može dovesti do začepljenja pora, što je idealno okruženje za razvijanje bakterije Propionibacterium acnes.

Drugi faktori mogu uključivati lekove koji ne prijaju koži, loša ishrana (smatra se da naročito mlečni proizvodi mogu pogoršati stanje), pušenje, visoki nivoi stresa, korišćenje agresivne kozmetike.

Akne predstavljaju zapaljensko stanje, koža je upaljena, otečena, sa velikim borojem pustula, papula, cisti, mitisera, začepljenih komedona. Kože je masna, zbog povećanog lučenja sebuma se može pojaviti i odsjaj na licu.

Ovo oboljenje je prilično bolno, a tretman može trajati i prilično dugo dok se ne nađe prava formula koja odgovara tipu kože vašeg tinejdžera i prirodi njegovih akni. Bitno je samo biti uporan i koristiti kozmetičke proizvode i antibiotike koje je dermatolog prepisao..

Dobra vest je što se akne mogu uspešno tretirati i sasvim ukloniti. Lečenje može biti toliko uspešno da se nakon tretmana ni ne vidi naznaka da ih je uopšte i bilo.

Naravno, postoji još dosta kožnih oboljenja koja se najčešće manifestuju kod dece. Neka od njih su Moluscum contagiosum, verrucae planae juvenils, strofulus infantum, malarija… Bitno je da kakvu god promenu primetite na koži vašeg mališana odmah reagujete. Lažna uzbuna je daleko bolja od ignorisanja bolesti.

Ne gubite vreme, budite samouvereni i zadovoljni svojim izgledom od glave do pete!

Zakažite termin za besplatne konsultacije danas!

ili nas pozovite

Pon – Pet, 0900 – 2000