Deset zdravih letnjih namirnica

Iako leto važi za period odmora, kada imamo običaj da sve nove početke odlažemo za jesen, jednu bi novu naviku (ako je još uvek nemate) trebalo započeti baš u leto – a to je prelazak na režim zdrave ishrane.

Razlog je jednostavan – ponuda zdrave hrane je u leto i ranu jesen daleko najraznovrsnija, pa će vam stvaranje novih navika, i izbacivanje određenih loših namirnica iz upotrebe, daleko lakše pasti nego što bi to bio slučaj u periodu zime ili ranog proleća.

Zapravo, mnogo svežeg povrća i voća koje volimo može promenu načina ishrane učiniti zadovoljstvom. Uz to, vidljive promene u vašoj liniji i na vašoj koži brzo će biti primetne.

Ovo je dodatno dobar period ya promenu navika u ishrani, jer je u toku leta vrlo važna hidratacija. Osećaj za uzimanje dovoljno vode slabi sa godinama, a iako se u toku leta povećava ta potreba, dodatna tečnost prilikom visokih i ektremno visokih temperatura, nikada nije na odmet. To što ste ovih dana tromi, teže spavate, imate glavobolju, nije samo posledica visokih temperatura, već i nedostaka vode u organizmu.

Ni hidratantne kreme nisu dovoljne za hidriranje kože, već je vrlo korisno hidriranje pojačati i namirnicama, a pre svega sezonskim voćem i povrćem, koje je u ovo doba godine svima dostupno i jeftino.

Bukvalno možete sebi priuštiti to da “jedete vodu”, i da svoje telo istovremeno hranite i hidrirate zdravom hranom sa malo kalorija, koja će vas učiniti sitim i nadoknaditi vam nedostajuću tečnost.

Evo našeg izbora deset takvih namirnica:

Krastavac – Ne nalazi se slučajno na prvom mestu. Plod krastavca praktično je sam po sebi voda jer se sastoji od čak 95 procenata vode. Međutim, u odnosu na čistu vodu, u prednosti je jer sadrži vitamin C, magnezijum i kalijum, a uz to čini kožu hidriranijom, zube beljim a dah svežim.

Paradajz – Apsolutno rajsko povrće, neodvojivo od krastavca, od kojeg ima nešto manje vode, ali je pun pun antioksidanasa. Uz njih sadrži i likopen što ga čini sjajnom preventivom za hronične bolesti i karcinom. Sadrži i puno kalijuma i vitamina C.

Zelena salata – Idealna namirnica za vrele letnje dane. Sadrži vrlo malo kalorija i 90 odsto vode. Provereni “čistač organizma” koji sadrži vitamin C, vlakna i beta karoten, koji je važan kako za vid, ali tako i za našu kožu.

Tikvice – Čudesna letnja namirnica, izuzetno hranljive i zgodne za kombinovanje sa ribom i belim mesom, ali i pogodne da budu zamena mesu i budu i glavno jelo. Imaju nešto manje vode od krastavaca, ali sadrže mnogo više vitamina i minerala. Posebno su bogate vitaminom C, kalijumom, selenom i kalcijumom. Iako nekima mogu biti gorke, upravo materije koje tikvicama daju gorčinu jačaju jetru, podstiču rad creva i pomažu prilikom detoksikacije. Iako koru tikvica obično ljuštimo prilikom pripreme, i to bi trebalo izbegavati jer ona sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida. Uz sve ovo, tikvice sadrže i pektin koji poboljšava rad srca i smanjuje loš holesterol.

Lubenica – Verovatno najomiljenija letnja poslastica. Jednostavno, leto jednako lubenica. Neki će reći “lubenica je samo voda”. Čak i da je tako, ne bi bilo loše, ali zapravo nije tako. Lubenica je voda sa svojih 92 posto, ali je i mnogo više od toga. Izuzetan je izvor vitamina C, a bogata je i likopenom, snažnim antioksidansom koji je čini preventivom za srčane bolesti i karcinome.

Spanać – Ako ga je jeo Mornar Popaj to mora biti jako zdrava biljka. I jeste tako, i zdrava, i prava letnja biljka, idealna za mornare i sve ljubitelje leta i sunca. Upravo je spanać sjajan u zaštiti kože od snažnih sunčevih zraka jer je prebogat karotenom koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A. Sadrži i vitamine C i K, i dosta gvožđa, te je odličan za bolji imunitet i bolji vid.

Paprika – Ne bismo da razočaramo one koji u želji da svoj organizam u toku leta “pojačaju” vitaminom C uzimaju velike količine limuna i limunade, ali apsolutni šampion u sadržaju vitamina C je paprika. Može se reći da limun, koji je svakako veoma zdravo južno voće, “samo ima bolji marketing”. Tako je paprika odlična za imunitet i u borbi protiv infekcija, dok je ljuta crvena paprika odlična u ubrzavanju metabilizma i cirkulacije što je čini sjajnom namirnicom za borbu protiv masnih naslaga i celulita.

Breskve – Odlične su za metabolizam i varenje, a kao i drugo narandžasto voće bogato betakarotenom poboljšavaju izgled kože i ten, što je svakako najpoželjnije baš u toku leta. Bogate su i vitaminom C i magnezijumom, mogu smanjiti rizik od raka i pomoći kod mršavljenja.

Borovnice – Tako su sitne a tako su kupan izvor vlakana. Kao i ostalo bobičasto voće idealan su izvor energije, sa minimalnim sadržajem ugljenih hidrata. Odličan su antioksidans, a mogu pomoći i kod upale mišića.

Kukuruz – Dok još ima svežeg kukuruza, treba ga koristiti ili za kuvanje ili za pečenje i jesti ne samo zato što je ukusan, već i zbog toga što je izuzetno zdrav. Prebogat je antioksidansima, bogat vlaknima, vitaminima iz B grupe i vitaminom A. Odlično će delovati i na vašu kosu.

O svakoj od navedenih namirnica mogao bi se napisati zaseban tekst, uzimajući u obzir to koliko su zdrave i korisne i koliko vašu ishranu uz pomoć njih možete učiniti bogatijom u toku leta.

Iako ni sa jednom od ovih “letnjih namirnica” nećete pogrešiti, ukoliko to niste učinili pred leto i početak promene režima ishrane – uvek je dobro posavetovati se sa nutricionistom.

Ovo je važan korak zbog toga što ma koliko uopšteno bili tačni, univerzalni saveti nikada ne mogu podjednako važiti za svakoga od nas.

U Longa Vita Aesthetica centru u Nišu i Poliklinici Longa Vita dostupni su nutricionističko savetovanje i izrada individualnog plana ishrane, ali i test intolerancije na hranu – koji precizno može da pokaže šta od hrane prija Vašem organizmu a šta ne.

Javite nam se još danas na na 0691122359 ili office@aesthetica.rs, i zakažite svoj termin.

Ako već znamo da je leto pravo vreme za promene navika u ishrani, izaberite i pravi način za tu promenu, kako bi ona bila što uspešnija.