Prolećna hrana za čišćenje organizma

Potrudićemo se da ovo ne bude još jedan od tekstova o sezonskim dijetama, ili pak o zdravom ali i egzotičnom voću i povrću, koje sa prosečnim porodičnim budžetom ne možete sebi dovoljno često da priuštite.

Zapravo, ovo i neće biti tekst o dijeti ili bilo kakvoj nagloj i rigoroznoj promeni u ishrani, jer nijedan nagli prelaz i nagla promena ne godi našem metabolizmu.

U prirodi svih sisara, pa i čoveka, proleće jeste vreme u kojem se naš organizam čisti i ima tendenciju da se prirodno oslobađa zimskih tereta, te mu u tome treba pomoći. Baš zbog toga što je prolećno čišćenje prirodni proces, namirnice koje su nam za to potrebne i dovoljne uglavnom se nalaze u našoj okolini.

Zima je period u kojem se toksini ponajviše gomilaju u našem orgnizmu, kao posledica unošenja relativno jednolične, konzervirane, i manje sveže hrane.   Uskoro će, međutim, i pijace postati dovoljno bogate, kako povrćem, tako i livadskim biljem, pa je kraj zime i početak proleća pravi period da se postepeno krene u čišćenje organizma.

Hrana bogata antioksidansima, vitamini i minerali u najkraćem bi trebalo da čine bazu prolećnog čišćenja organizma kroz ishranu. Najjači antioksidansi, koji ujedno sprečavaju i mnoge bolesti su vitamini A, C, E, beta karoten, selen i cink.

Ovi su dani idealni da iskoristite poslednje zalihe turšije ili šarene salate, koje su bogate vitaminom C, vitaminom A i mineralima, a prva stvar koja će nam doći iz prirode jedan je od najmoćnijih zelenih antioksidanasa – to je sremuš ili medveđi luk.

Sremuš je čudotvorna biljka kojom su bogati naši krajevi, a koju i životinje koriste za čišćenje organizma na proleće. I drugi naziv ove biljke medveđi luk – dolazi od narodnog predanja da je upravo sremuš prva biljka koju medvedi traže u prirodi nakon što se probude iz zimskog sna, a kako bi pročistili i revitalizovali svoj organizam. Izuzetno je bogat vitaminom C, beta karotenom i etarskim uljima.

Vlašac je, poput sremuša, još jedan moćni prirodni antioksidans. Čuvar od karcinoma i čistač organizma koji štiti oči i poboljšava vid, i bogat je vitaminima A, C i K. Dobra stvar kod vlašca je to što ga možete gajiti i u kućnim uslovima. Kao i sremuš, važi za vrstu divljeg luka, pa je pogodan za salate.

Mladi crni luk takođe je jedan od najsnažnijih prirodnih boraca protiv karcinoma. Pored ovoga, on reguliše i novo šećera u krvi i čisti krve sudove. Posebno se izvaja po visokoj koncentraciji vitamina K, a sadrži i značajne količine vitamina A, C, B i E.

Šargarepa je možda najpoznatija po visokoj koncentraciji beta karotena, odnosno kao izvor vitamina A, što je čini blagotvornom za vid. Međutim, veoma pozitivno utiče i na zdravlje kože, zuba i noktiju.

Rotkvice su odlične za varenje, a kada se jedu sveže i sirove ubrzavaju i metabiloizam. Pune su vitamina C, vlakana i kalijuma.

Blitva sadrži ogromne količine vitamina A, C i K, ali i vitamin E, B6 i desetinu drugih minerala i vitamina u manjim količinama, te je i ona efikasan prolećni čistač.

Kopriva takođe može da se koristi kao prirodni diuretik u vidu čaja i jedan od najzdravijih čistača toksina iz tela. Bogata je vitaminima C i K, mineralima, magnezijumom i kalijumom.

Ono što je još potrebno da obezbedimo našem organizmu u ovom periodu jesu vitamin E, cink i selen kojih ima nešto manje u zelenoj hrani.

Vitaminom E bogati su:  semenke suncokreta, badem, lešnik, kikiriki, crvena paprika

Cinkom su bogati:  riba, integralne žitarice i pšenične klice, jaja, soja, pivski kvasac, mlečni proizvodi (sir, mleko i jogurt), meso (teletina, jagnjetina, govedina, svinjetina, piletina i ćuretina)

Selenom su bogati:  pivski kvasac i pšenične klice, orašasti plodovi, govedina, jaja, puter soja, riba, morski plodovi, beli luk, integralni proizvodi od celog zrna, ovsena kaša i seme suncokreta. Najbolji izvor selena su meso i riba, a od mesa najbolji izvor selena je govedina.

Iako ni sa jednim od “čistača organizma” nećete pogrešiti, ograničenja u njihovom korišćenju i prava mera podjednako su važni kao i sam unos.

Zato je dobro posavetovati se sa nutricionistom – stručnjakom za ishranu koji vam neće dati samo uopštene savete već će vam preporučiti najbolju kombinaciju namirnica, kao i količinu “prolećnih čistača organizma” koju bi trebalo da unosite u organizam.

U Longa Vita Aesthetica centru u Nišu i Poliklinici Longa Vita dostupni su nutricionističko savetovanje i izrada individualnog plana ishrane, ali i test intolerancije na hranu – koji precizno može da pokaže šta od hrane prija Vašem organizmu a šta ne.

Javite nam se još danas na na 0691122359 ili office@aesthetica.rs, i zakažite svoj termin.

Vreme je za prolećno čišćenje organizma, vreme je za lepši izgled, vreme je za zdravlje.