SPUŠTENI KAPCI? Problem nije samo estetske prirode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sa godinama, naša koža se sve sporije regeneriše, gubi gustinu, manje je napeta i ponekad počinje da pada privučena zakonom gravitacije. Uzrok ovog stanja je, između ostalog, slabost mišića i smanjenje količine i efikasnosti kolagenih vlakana i elastina. Problem opuštene, mlohave kože vidljiv je prvenstveno na područjima koja su siromašna potkožnim tkivom, npr. kapci.

O tome da li su spušteni kapci samo estetski problem i da li samo operacija može biti spas(?) u tekstu dalje.

 

Nije samo do godina


Opušteni kapci su povezani pre svega sa protokom vremena, ali nismo uvek svesni činjenice da ovaj problem može da pogodi i mlade ljude, pa čak i decu. Takođe se dešava da je spušteni kapak problem sa kojim smo rođeni. Uzroci spuštanja kapaka su brojni, bolest može biti posledica nepravilne inervacije, poremećaja u razvoju mišića odgovornih za podizanje kapaka ili posledica povrede. Ponekad je to i simptom ozbiljnih bolesti, uključujući dijabetes; moždani udar, mišićna distrofija. Opušteni kapci takođe mogu biti povezani sa viškom kože, oblikom lica, loše odabranim osvetljenjem na radnom mestu ili jednostavno starenjem našeg tela.
Da li nam je samo do izgleda?

Naravno, spušteni kapci ne izgledaju lepo i nema tu polemike, pa i jesu estetski problem. Zbog njih izgledamo umorno i stalno depresivno i još gore nego što jesmo u stvarnosti. Nažalost, opušteni kapci mogu biti i zdravstveni problem, i to ne samo kada se javljaju kao simptom ozbiljnih bolesti, već i kada opuštena koža i slabljenje mišića počnu da nam ograničavaju vidno polje. Ova situacija već može ozbiljno da ometa vaše svakodnevno funkcionisanje, pa čak i da vas spreči u obavljanju određenih aktivnosti.
Šta možemo da uradimo da sprečimo opadanje kapaka?

Ako je problem spuštenih kapaka rezultat starenja našeg organizma, najbolja metoda je pravilna nega kože oko očiju, koja će nam pomoći da malo odložimo efekat protoka vremena. Ovo treba da imaju na umu i veoma mladi ljudi, proces starenja kože se nastavlja čak i kada se to još ne može primetiti golim okom. U početku se promene u izgledu dešavaju veoma sporo i praktično su nevidljive, ali vremenom ih je sve više, a još gore postaju jasnije. Treba imati na umu da ne stare svi isto i u isto vreme. Na naš izgled utiču mnogi faktori, ali veliki deo njih možemo eliminisati i tako usporiti uticaj vremena koje prolazi i kroz našu kožu. Što pre budemo vodili računa o sebi, efekti će biti bolji.
 ——————————
Manje stresa, više sna
Ne zaboravite da imate dovoljno sna i smanjite stres. Naša koža se najintenzivnije regeneriše noću. Čisti toksine nakupljene tokom dana i najbolje apsorbuje hranljive materije koje obezbeđuje. Pokušajmo da koži ne oduzimamo dragoceno vreme i obezbedimo dobar i adekvatan san. Najbolje je da odete u krevet pre 12 časova, tada koža najintenzivnije radi. Stres utiče i na stanje naše kože. Prekomerno lučeni kortizol, između ostalog, nazvan hormon stresa, veoma nepovoljno utiče na celo naše telo, pa i kožu, koja pod njegovim dejstvom mnogo brže stari. Ako je moguće, potrudite se da sebi obezbedite vreme za pravilno opuštanje i, što je veoma važno, izbegavajte stresne situacije neposredno pre spavanja.
———————————-
Zdravlje zaključano u hrani

Naša ishrana utiče i na stanje kože, pa ako želite da bude duže u dobroj formi, potrudite se da se hranite zdravo kako bi je obezbedila svim potrebnim vitaminima i mineralima. Izbegavajte stimulanse, šećer, so i visoko prerađenu hranu.
———————————–
Pazite na svetlost

Uverite se da ste izabrali pravo svetlo na radnom mestu. Veoma je važno da osvetljenje npr. kompjuter nas ne tera da stalno žmirimo. Svetlost ne može biti previše oštra da ne povredi oči, niti da se reflektuje na ekranu monitora. Tada ćemo izbeći prekomerno boranje i istezanje kože, što će nam omogućiti ne samo da smanjimo rizik od bora, već i da se duže zaštitimo od simptoma opuštenog kapka. Takođe zapamtite da je za vaše oči i kožu oko njih odmor takođe veoma važan, pa se trudite da pravite pauze na poslu i dozvolite očima da se opuste.
———————————–
Opasno zračenje

Nežna koža oko očiju takođe zahteva pažljivu zaštitu od Sunca. Zbog toga je neophodno ne samo koristiti kreme sa visokim filterom, već i izbegavati direktno izlaganje Suncu. Veoma važan element nege kože oko očiju, koji pomaže u odlaganju efekata starenja je i nošenje naočara za sunce, koje obavezno moraju biti opremljene zaštitnim filterima, inače mogu ozbiljno da naškode vašim očima.
————————————
Brinite pre nego kasnije (jedna od retkih situacija gde je „avansna“ briga sasvim uredu)

Najbolji vid borbe protiv spuštenih kapaka, koji su posledica starenja našeg organizma, jeste prevencija, a to je pažljiva nega područja oko očiju. Tanka i delikatna koža oko njih, ima malo lojnih žlezda, pa se mnogo brže suši, opušta, pojavljuju se bore i počinje da opada. Dobro negovani će stariti sporije i mnogo lepše. Mlade žene od 18-25 godina treba da vode računa pre svega o pažljivoj hidrataciji područja oko očiju, ali posle 25. rođendana, već treba uključiti nežnu kremu protiv bora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U narednim godinama briga o pravilnom zatezanju, vlaženju, hranjenju i učvršćivanju kože je neophodan element njene nege. Da biste pojačali efekte, s vremena na vreme vredi koristiti i serum, izaberite onaj koji će odgovarati vašim potrebama. Kozmetika može intenzivno nahraniti, vlažiti, ali i zategnuti i učvrstiti vašu kožu. Pažljivo uklanjanje šminke je takođe veoma važno. Uverite se da to radite pažljivo, ali veoma nežno. Koristite specijalnu kozmetiku namenjenu osetljivoj koži oko očiju. Zapamtite, ostaci šminke ostavljeni preko noći neće dozvoliti vašoj koži da se regeneriše, pa će ubrzati pojavu bora i učiniti da koža oko očiju izgleda otečeno i umorno. Posledica ubrzanog starenja može biti i pojava spuštenih kapaka.

Ne zaboravite da izaberete kozmetiku prema individualnim potrebama vaše kože.

Šta učiniti kada kapci počnu da padaju?

Ako, uprkos pažljivoj nezi, vremenom kapci prirodno počnu da padaju, vredi iskoristiti prednosti estetske medicine. Međutim, veoma je važno da odmah odete kod specijaliste kada problem počne da bude vidljiv, ne čekajući da kapci padnu, oni zaista počinju da vam konsoliduju život. Što pre, efekti tretmana daju bolje. Danas se mnoge nesavršenosti mogu eliminisati čak i bez upotrebe skalpela.

BOTOKS

…jeste odlično rešenje, kada nijedan tretman više ne pomaže, a niste spremni za ozbiljnu hiruršku intervenciju. Već godinama primenljiv i za ovaj deo lica i uz stručno realizovanje intervencije vratićete mladost oku, pogledu, izgledu.
 
Naravno, morate zapamtiti da o izboru postupka uvek odlučuje specijalista, posebno ako je problem spuštenog kapka veliki, pojavio se iznenada ili je simptom bolesti.Estetska medicina nije u stanju da pomogne svima, u nekim slučajevima može biti potrebno izvršiti operaciju – blefaroplastiku. Zato reagujte na vreme, jer ono što možete kućnom negom i tretmanima koje LVA nudi je najzdraviji način u odlaganju vidnog starenja kože.
 U slučaju da smatrate da bi vam neki od naših tretmana bio najbolje rešenje za vaš pogled zakažite pregled, besplatnu konsultaciju na
+381 69 11 22 259  ili na office@longavita.rs

Krenimo od prijatnog razgovora, vaše želje i naših mogućnosti!

Vaša LVA