Šta je tajna lepe kože i kako je ne upropastiti: Iskustva sa klijentima Longa Vita Aesthetica centra

Svaka žena želi da bude lepa, bar tako odgovara 90% naših klijentkinja kada prvi put dođu kod nas i popunjavamo njihov karton. Lepota jeste relativna i u oku posmatrača, ali zadnjih godina je postala i neka vrsta trenda. Kao i svaki trend i ona se menja pa je celokupna lepota lica postala fokus na pojedine delove: tanke obrve, debele obrve, uski nos, prćasti nos, pune usne, istaknute konture usana, duge trepavice, XXL trepavice…itd. Ukusi su svakako različiti i o njima nećemo raspravljati ali neke stvari nikada ne izlaze iz mode bilo da nam dođu mlade devojke ili dame ozbiljnih godina a to je lepa i negovana koža.

Lepa koža je nekome data genetikom i to jeste tačno, ali koliko će ona “trajati” svakako zavisi od više faktora. Imali smo prilike da upoznamo dame sa divnom kožom i tonusom lica i preko 50 i 60 godina koje nisu radile nikakve anti-age procedure i prvi put su došle zbog toga ili održavanja nege. Dok čekaju na svoj tretman preko puta njih sede devojke u svojim 20-im i 30-im koje ih sa setom gledaju i često pitaju za savete kako da održe svoj izgled poput njih, kad već sada koža gubi na kvalitetu.

Upravo zbog ovakvih primera i iskustva sa velikim brojem klijenata vam i pišemo na ovu temu da razjasnimo neke stvari.

Genetika jeste važna ali ne i presudna. Kada nam dođu gore pomenute dame ozbiljnih godina, svakako ih pitamo kako i čime se neguju kao jedno od pitanja koje upisujemo u njihov karton. Postoje dame koje kažu da je to celog života bila samo bebi krema a tek zadnjih godina su prešle na neke adekvatnije njihovim godinama. Ima i onih koje su koristile kreme i maske iz „kućne radinosti“ ili kuhinje, pa nam često kažu da su po preporuci svojih majki mazale sve što nađu u kuhinji. Kroz osmeh nam pričaju o naparivanju iznad šerpi, pilinge šećerom, kafom, maske od jaja, meda, mleka, ulja… i redovno mazanje krastavcem svaki put kada bi pravile salatu. Jedina kupovna maska ovih dama bila je ona od gline iz apoteke.

Znamo da će veliki broj vas sada pomisliti da je genetika sve, jer se vi negujete od srednje škole ili fakulteta, kupujete razne kreme i koža vam nije takva ali morate da budete svesne i drugih činjenica pre donošenja konačnog stava.

Sve te dame su isto tako rekle da su se retko šminkale, puder je bio za posebne prilike a ne prva stvar koju ujutru stave. Što se krastavca i sličnih stvari tiče svakako je bilo mnogo manje hemijskog tretiranja što se isto odnosi i na hranu koju su jele a to svakako utiče na kvalitet kože. Fleke su krenule da im se javljaju tek sada kao posledica starenja ali ne u mladosti jer se nisu previše izlagale suncu, sobzirom da to nije bila moda kao sada. Da ne pominjemo solarijume koje naše devojke obožavaju a oni isušuju kožu do maksimuma. Nisu imale mnogo izbora za kreme za razliku od današnjih koje su pune hemije i izbor je svakako veliki pa dok nađemo odgovarajuću prođu godine… Ima tu i zagađenja iz vazduha, suviše brze hrane i slatkiša kojih tada nije bilo a čime se remete hormoni i javljaju bubuljice, miteseri i zapušene pore po licu, leđima…telu. I jedna od najbitnijih stvari je činjenica da su redovno pile običnu vodu umesto gaziranih i drugih napitaka punih šećera, a voda je za kožu nezamenljiva.

Zato uzmite u obzir sve ove činjenice pre nego što presudite 100% u korist genetike. Iz iskustva vam kažemo da je to jako, jaaako mali broj srećnica – verujte nam.

One mlađe dame u nekom trenutku svog života krenu da posvećuju sve više pažnje svojoj koži, naročito licu, pogotovo kada krenu da se pojavljuju bore. Ima onih kojima prve bore ne smetaju i ne pridaju im značaj i to je svakako njihov izbor i pravo. Ali ako ne želite da starite brže nego što bi trebalo, da usporite ili stopirate sat na neko određeno vreme, onda je pojava prvih bora trenutak da više pažnje obratite na negu. Zašto negu a ne bore, zato što je nedovoljna ili neprilagođena nega dovela do isušivanja kože i pojave tih bora koje vam smetaju.

I onda stižemo do sledećeg problema, odabira prave kreme i pravilna nega lica u skladu sa godinama.

Mlade dame u 20-im godinama radije odvajaju novac za provod  i garderobu, što je stvar ličnog izbora, i nezi lica ne posvećuju previše pažnje. Kupuju kreme koje su najčešće na akciji ili su ih videle na reklami ili po preporuci drugarice što je svakako greška. Tada se često stavlja velika količina šminke i zapušuju pore a hormoni intenzivno rade što zajedno pravi poznate probleme u ovom dobu. Zatim se lice nestručno „kopa“ kako klijentkinje vole da kažu, što zbog nervoze, to i zbog estetike jer ih prosto nervira neka neravnina koju stalno čačkaju. Preko toga se obavezno stavlja korektor i puder jer to svakako žele da prikriju.

Naravno mi sa estetske strane tu potrebu razumemo, ali morate biti svesne da time pravite više štete koži nego koristi. Veliki broj mladih devojaka i žena redovno stavlja previše šminke, slojevi pudera, popularnog konturisanjanja, rumenila, hajlajtera, šajnera… zapušuju pore i često nam treba nekoliko ponavljanja procedura skidanja svega toga pre intervencija. Tako se ide u kupovinu, na kafu, na fakultet…dok je nekada teška šminka bila samo za specijalne prilike. Po povratku kući šminka se ne skida redovno i pravilno već se trlja sapunima, maramicama ili gomilama mleka dok oči ne počnu da suze, zatim umivanje i zaprepašćenje kada vidimo ostatke šminke na peškiru pored toliko trljanja. I na kraju mazanje kreme koja najčešće nije za naš tip kože ali bila je na sniženju ili smo je sami odabrali bez savetovanja sa stručnim licem. I tako dođu tridesete…

U ovom dobu ako smo bili gore navedeni tip, već imamo neravnine na koži, ožiljke od akni i bubuljica, fleke od preteranog izlaganja suncu, podočnjake, izrazito suvu, masnu ili osetljivu kožu, a najčešće onaj najgori tip – kombinovanu. I sada smo svesni da nam treba drugačija nega ali vrlo često napamet biramo razne proizvode…sada već po preporuci apotekara ili blogerki, nekada se tu iskomplikuju više problema pa ni dermatolog ne može lako da ga reši. Svi žele instant rešenje a njega nema ma kako u reklami izgledalo. Za oporavak kože u zavisnosti od traume, potrebno je vreme a to vreme nam baš i ne ide na ruku jer smo svakog dana sve starije, zato treba početi što pre.

Neke od vas dođu kod nas ili u slične centre, potraže stručan savet i počnu sa pravilnom negom u skladu sa njihovim tipom i problemom koji imaju. Dobra stvar je da najčešće ima rešenja ali opet ne preko noći. Potrebno je uraditi seriju tretmana koja je kod svakog individualna ali se svodi na: Uklanjanje ožiljka ili proširenih pora, pigmentacija i sl. i obavezna nega nakon istraumirane kože i u salonu i kod kuće. To je većini izazov i vremenski i finansijski ali jedino rešenje ako želite promenu ili pustite da vreme ide, pa tako dođu četrdesete…

Dame ovih godina često ništa invanzivno nisu radile osim nege i već imaju dublje bore ili fleke na licu. Nekima je cilj ukloniti bore a nekima popraviti kvalitet kože koji naglo kreće da propada. Hormoni počinju da se menjaju, naročito kako idemo ka 50-oj i dame gube vlagu što pravi intenzivno suvu i osetljivu kožu. Kreme koje su bile dobre do sada, više kao da ne deluju i sada briga o nezi poprima najviši oblik. Takođe, potrebno je i prilagoditi ishranu i pojačati hidrataciju i unos vode. U ovim godinama moramo promeniti negu i svakako je pojačati serumima i redovnim hidrirajućim terapijama da bi usporili starenje kože ili produžili dejstvo tretmana hijaluron filera, kojima se bore najčešće i popunjavaju. Ako ne povedemo dovoljno računa i adekvatnu i redovnu negu, stiže nam novi problem kako krenemo u pedesete…

U 50-tim menopauza je najčešće u jeku. Nervoza, valunzi, znojenje…sve to ostavlja traga na koži i svakako disbalans ženskih hormona koji nam ne doprinosi ništa dobro. Suva koža sada počinje da se „brčka“ jer pored vlage gubimo i masnoću i tonus kože lica i kreme više vidljivo ne pomažu. Fleke postaju sve učestalije i to najčešće nervira dame jer podseća na starost. Nervoza je svakako prisutna i činjenica da se završava jedan ciklus ženske reprodukcije neke dame vodi u ozbiljnu brigu i tugu. Sada se dame dele na dve kategorije: one koje odma posežu za tretmanima da sačuvaju i uspore šta se može i one koje se predaju prirodnom procesu i svoju mladost i lepotu vide u svojoj deci.

Za nas, godine su samo broj i ovo je većinska statistika ali zapravo vi birate kako želite da živite i izgledate. Imali smo prilike da vidimo dame ozbiljnih godina sa osmehom i elanom dvadesetogodišnjakinja koje drže do sebe, izgleda i nege. Svima je zajedničko što žele da se dopadnu prvenstveno sebi! Nasmeše se odrazu u ogledalu, ispričaju nam poneku anegdotu i šale se da se još ne predaju. Brinu o svom zdravlju i izgledu, pokretne su i vitalne i to je najvažnije.

Ima i onih jako mladih kojima je koža uništena svime gore navedenim i koje žele da poprave stvari uporno i dosledno i to nas svakako raduje. Važno je znati da imamo rešenje za skoro svaki gore navedeni problem.

Nakon svega gore navedenog, dolazimo do zaključka i odgovora da je tajna lepe kože – REDOVNA ADEKVATNA NEGA!

U skladu sa našim tipom kože, redovna i odgovarajuća nega su jedina stvar koja daje uspešne rezultate na duge staze. Tako ćemo produžiti mladost i sačuvati lepu kožu što duže moguće a kada vreme odradi svoje, imamo i par anti-age metoda da ga malo vratimo unazad. 😉 Naš Longa Vita Aesthetica centar ima pre svega stručne lekare, višegodišnje iskustvo i najbolje preparate na tržištu. Stalne edukacije i usavršavanja pomažu nam da idemo u korak sa svim inovacijama a višegodišnja praksa nam je pokazala šta daje najbolje rezultate i to je svakako najbolja kombinacija.

Možete da usporite starenje i negujete se ali samo ako znate kako. Svakako je bolje sprečiti neke stvari na vreme ili ih bar usporiti pa smo zatu mi tu da vam preporučimo najbolju negu ili tretman u skladu sa vašim godinama, kožom i/ili problemom. Nemojte da rešenja tražite na internetu ili od drugarice jer je svaka osoba različita i posebna za sebe. Naše konsultacije su besplatne, prema tome zakažite svoj termin i preuzmite odgovornost za svoj izgled na vreme, bićete svakako zadovoljnije, srećnije i lepše a to sve želimo – zar ne?

 

Vaša Longa Vita Aesthetica