Vaš problem je celulit?

Celulit ili tzv. “narandžina kora” je estetski problem lokalizovan najčešće na nogama i sedalnom delu, ali i na stomaku, rukama, leđima. Nastaje kao posledica nagomilavanja i zadržavanja tečnosti, masnoće i toksina ispod površine kože. Žensko telo je podložnije nastanku celulita zbog strukture vezivnog tkiva koje vremenom slabi i tako pravi vidljive promene u vidu udubljenja i ispupčenja na koži. Osim što estetski ne izgleda lepo, jako je uporan i često se vraća jer na njega utiču brojni faktori: nepravilna ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti, sedeći posao itd.

U zavisnosti od ozbiljnosti problema i navika klijenata, na celulit možemo delovati spolja i iznutra. Nekada je dovoljna jedna metoda, a nekada se najbolji rezultat postiže kombinacijom.

Šta je celulit zapravo?

Celulit je naziv za degenerativne promene u potkožnom masnom tkivu koje se mogu napipati u vidu kvržica, udubljenja i ispupčenja na koži određenih delova tela. Najčešće je reč o bokovima, butinama i zadnjici. U uznapredovalim stadijumima, celulit se vidi golim okom u vidu “narandžine kore”. Nastaje kao posledica usporene eliminacije štetnih materija iz međućelijskih prostora, kao i nepravilne razmene materija u tkivu.

Kako celulit nastaje?

U potkožnom masnom tkivu ćelije su odvojene vezivnim septama koje formiraju komorice ili pregrade. Vremenom, usled akumulacije vode i toksina, masne ćelije u ovim komorama se povećavaju. Vezivne septe oko njih dalje stvaraju nerastegljiva vlakna, čime su masne ćelije zarobljene, pa se i njihova funkcija smanjuje – do njih ne dolaze hormoni i enzimi koji su im potrebni za pravilan metabolizam.

Blokirano masno tkivo podložno je promenama, a kako proces degeneracije napreduje tako su i njegovi rezultati vidljivi, u vidu pomorandžine kore i jastučića celulita na stomaku.

Faktori koji dovode do nastanka celulita

Zabluda je da samo osobe sa viškom kilograma imaju problema sa celulitom. Kako “pomorandžina kora” može da pogodi i one koji su mršavi, jasno je da samo masno tkivo nije primarni razlog za nastanak celulita. 

Osnovni uzrok treba potražiti u odnosu između kože, vezivnog i masnog tkiva, kao i uticaju koji na ove strukture imaju hormoni, starost, genetika i način života. 

Struktura kože kod žena je takva da su vezivna vlakna čvršća sa tendencijom da se kreću vertikalno i da stvaraju pomenute komore masnih ćelija. Zbog toga pripadnice lepšeg pola češće imaju problema sa celulitom od muškaraca. Ujedno muškarci imaju deblji sloj kože, što smanjuje rizik od pojave narandžine kore.

Hormoni su još jedan uzrok celulita koji varira u zavisnosti od pola. Primarni ženski hormon estrogen igra ulogu u regulisanju masti. Pod njegovim uticajem, tokom reproduktivnih godina naročito, dolazi do prirodnog nakupljanja masti u grudima, butinama i zadnjici (gde je celulit najčešći). Veća je verovatnoća da će se pojaviti celulit kada su nivoi estrogena visoki, kao što je to u slučaju trudnoće, perioda dojenja ili usled dugotrajne upotrebe kontracepcijskih pilula. 

Niži nivo estrogena, s druge strane, može dovesti do poremećene cirkulacije i smanjene aktivnosti u zidovima nekih krvnih sudova. Još jedna posledica je da koža gubi na elastičnosti. Svi ovi faktori udruženo doprinose nastanku celulita.

Veruje se da celulit ima genetsku komponentu, pa je velika verovatnoća da ćete imati ovih problema ako se neko u vašoj porodici bori sa pomorandžinom korom.  

Uz genetiku ne treba zaboraviti ni starosni faktor. Kod mladih ljudi vezivno tkivo je gipko i elastično, rasteže se i popušta koži, tako da sve ostaje glatko. Međutim, već u pubertetu hormoni utiču na vezivno tkivo tako da ono postaje čvršće i manje elastično. Istovremeno, masne ćelije imaju tendenciju da se šire u određenim oblastima, potiskujući kožu.

Tokom odraslog doba, spoljni sloj kože slabi, tanji se i gubi elastičnost. Vlakna i dalje postaju sve čvršća, a krvni sudovi kože krhkiji – sve ovo čini celulit očiglednijim problemom. 

Na kraju, loš životni stil i nezdrave navike i te kako doprinose nastanku pomorandžine kore. Ukoliko imate neredovne i nehranljive obroke, oscilirate između rigoroznih dijeta i prejedanja, neaktivni ste fizički i ne brinete o hidrataciji, sva je prilika da će vaš metabolizam biti usporen, a celulit sve vidljiviji.

Vaš problem je celulut – mi imamo rešenje!

Ukoliko imate poteškoća sa svoju kožu ponovo dovedete u divno stanje i učinite je glatkom, negovanom i lepom, rešenja postoje. Pokušajte da dovedete telo u stanje ravnoteže – poradite na hormonskom balansu, pobrinite se da budete aktivni, hranite se zdravo i da se rešite svih loših navika.

Bitne promene u životnom stilu ispratite i odgovarajućim anticelulit tretmanima. Savremeni tretmani kao što su ultrazvučni tretman Med Contour Multipower (MCM), maderoterapija ili tradicionalna anticelulit masaža i limfna drenaža samo su neke od metoda koje pomažu da se oslobodite narandžine kore i budete zadovoljni svojim izgledom.

Zakažite konsultacije u najmodernijem centru estetske medicine na jugu Srbije i zajedno ćemo pronaći najbrži i najefikasniji put do vitkog tela i oblikovane figure bez celulita.

Uklanjanje masnih naslaga MCM

Želite li zategnuto i oblikovano telo koje ćete ponosno nositi i isticati? Da li ste neko ko razmišlja o liposukciji ali se plaši ishoda, hirurške procedure, dugog perioda oporavka? Tretman Med Contour Multipower aparatom Vam nudi rešenje!

Uklanjanje celulita

Da li Vam celulit utiče na samopouzdanje kada ste na plaži, šetate gradom ili stojite ispred ogledala? Umorni ste od korišćenja raznih preparata koji ne daju očekivane rezultate? Želite lepo i zategnuto telo bez celulita?
Mi Vam nudimo najbolje rešenje!

BICOM mršavljenje

BICOM aparat otkriva i rešava pravi uzrok zadržavanja kilograma! Program za mršavljenje koji je nastao nakon višegodišnjeg iskustva i odličnih rezultata u radu sa klijentima u našoj Longa Vita Poliklinici.

Ne gubite vreme, budite samouvereni i zadovoljni svojim izgledom od glave do pete!

Zakažite termin za besplatne konsultacije danas!

ili nas pozovite

Pon – Pet, 0900 – 2000