Vaš problem su kosa ili dlake?

Lepa, zdrava i gusta kosa je ono što podjednako žele i žene i muškarci. Problem nastaje kada ona počne da se proređuje, kada kvalitet dlake opada i kada se jave problemi poput preteranog mašćenja, isušivanja ali i opadanja koje može biti sezonsko, genetsko, i naravno, veoma stresno.

Kvalitet kose zavisi kako od genetike, tako i od nege i načina života. Nepravilna i nezdrava ishrana, nedovoljna hidratacija, stres i sve njegove posledice, previše tretiranja kose hemijskim sredstvima (farba, lak, gel, blanš…), preterano isušivanje fenom, solarijumom, suncem i slični faktori ostavljaju trajne posledice po zdravlje i izgled vlasišta i kose.

U zavsnosti od uzroka problema, pristupamo mu na dva načina: traženjem uzroka – preko Bicom pregleda ili lečenjem posledice preko antiage metoda koje će podstaknuti rast i aktivaciju folikula.

Opadanje kose

Kosa prirodno prolazi kroz redovan ciklus rasta, koji se odvija u tri faze. U prvoj, anagenoj fazi koja traje od dve do šest godina – kosa raste. Potom sledi katagena faza, tokom koje kosa miruje (traje tri meseca). Treća faza je telogena faza, kada kosa opada i biva zamenjena novom.

U proseku dnevno gubimo oko 100 vlasi. Međutim, usled nekih faktora može se desiti intenzivnije opadanje kose. Brojni poremećaji mogu uzrokovati gubitak vlasi. Ljudi koji imaju autoimuno stanje zvano alopecija areata gube kosu na glavi, kao i na drugim delovima tela. Pored toga, kosa može da opadne usled velikog stresa, određenih lekova (antidepresivi, kontraceptivne pilule, razni hormonski tretmani, lekovi za visoki krvni pritisak), poremećenog rada štitne žlezde (preterano aktivna ili neaktivna štitna žlezda), trudnoće i porođaja, anemije, gljivičnih infekcija glave itd.

Gubitak kose takođe može biti posledica načina na koji stilizujete kosu. To uključuje toplotno oblikovanje, razne hemikalije kao što su nekvalitetne farbe za kosu, ali i neke frizure koje “vuku kosu” poput pletenica, dredova, nekih ekstenzija i slično.

Masna kosa

Jedan od ne tako retkih problema koje imaju žene (ali i muškarci!) jeste kosa koja se preterano masti. Koža glave sadrži prirodno ulje zvano sebum, koje proizvode lojne žlezde. Ponekad ove žlezde rade prekomerno i proizvode previše ulja, što dovodi do izuzetno masnog vlasišta. Masna kosa može izgledati neuredno i beživotno, i kao takva je teška za održavanje. Da biste tretirali masnu kosu, možete pokušati da je operete nežnim šamponom sa posebnom formulom za kontrolu sebuma. Za dublje razumevanje problema i pronalaženje trajnog i efikasnog rešenja zakažite BICOM pregled.

Oštećena kosa

Često tretiranje kose na neadekvatan način – feniranje, peglanje i farbanje kose, kao i njeno posvetljavanje, mogu ostaviti vidljive i ne tako lepe posledice. Ispucali krajevi i suva kosa su samo neki od rezultata preteranog stilizovanja. Kosa postaje lomljiva, kida se prilikom češljanja i pritom veoma loše izgleda.

Neki načini da izbegnete ispucale krajeve su sledeći:

  • Nežno češljajte mekom, fleksibilnom četkom za kosu
  • Izbegavajte sušenje peškirom. Ukoliko sušite kosu peškirom, nežno je protrljajte
  • Koristite regenerator
  • Spavajte na satenskoj jastučnici da biste smanjili trenje na kosi.

Kosi je potrebna vlaga i određena količina ulja da bi izgledala zdravo. Izbegavajte da perete kosu prečesto, nemojte koristiti oštre (agresivne) šampone i pokušajte da se ne fenirate često, kao i da ne koristite stalno peglu i figaro za kosu.

Ukoliko se farbate, upotrebljavajte farbe bez amonijaka ili poverite profesionalcu bojenje svojih pramenova. Pored spoljnih faktora, treba misliti i na one “unutrašnje”. Hrana koju jedemo ili lekovi koje konzumiramo takođe imaju uticaja na zdravlje i izgled našeg vlasišta. Prema tome, najbolje je da pripazite na svoj tanjir i uzimate one namirnice koje hrane vaše telo, kožu i kosu.

Gde potražiti rešenja?

Kada su vaš problem kosa ili dlake, bilo da je reč o preterano masnoj, suvoj ili oštećenoj kosi ili pak ćelavosti, važno je da se reaguje na vreme. U najsavremenijem estetskom centru na jugu Srbije “Aestetika Longa Vita” najpre tražimo uzrok problema modernom BICOM tehnologijom. Pošto se otkrije razlog zašto vaša kosa nije zdrava i lepa, prelazimo na sistematsko i dosledno tretiranje problema i negujemo kosu na pravi način.

Neke od procedura koje provereno daju rezultate su mezoterapija i PRP tretman biostimulacije plazmom. U zavisnosti od prirode tegoba i oštećenja, naši stručnjaci će dati preporuku za lečenje. Zakažite besplatne konsultacije telefonom ili putem mejla – to je korak koji vas deli od besprekorno lepe i zdrave kose.

Kosa

Savremena medicina nam nudi nekoliko rešenja za problem sa kosom koji se pre svega odnosi na uklanjanje uzroka problema i pravilno saniranje posledica.

BICOM pregled

Bicom testiranje obuhvata pregled funkcionalnog stanja organizma kojim se mogu otkriti energetske blokade pojedinih organa ili sistema organa. Na osnovu toga dobija se uvid u njihovu funkcionalnost. Važno je znati da test pokazuje i koji je uzrok određenih blokada što nam dalje govori kojim smerom trebamo ići u lečenju. 

Ne gubite vreme, budite samouvereni i zadovoljni svojim izgledom od glave do pete!

Zakažite termin za besplatne konsultacije danas!

ili nas pozovite

Pon – Pet, 0900 – 2000