Šta se dešava sa kožom tokom menopauze?

Za mnoge žene menopauza je veoma težak period u životu, pa čak i ako sada nemate taj problem, možda ćete se boriti sa istim problemima za nekoliko desetina godina (zbog osobe koja to prolazi).

Međutim, ako mislite da se to vas ne tiče (još uvek), pročitajte i podelite znanje sa svojom voljenom mamom, partnerkom, prijateljicom, sestrom. Možda su to problemi sa kojima se danas moraju suočiti, pomoći im u ovom teškom periodu, o kojima treba da brinemo ne samo oko praznika, već svih 365 dana u godini.

 

 

Tokom menopauze, u ženskom telu ponovo počinje prava revolucija. Nažalost, to je povezano sa mnogim poteškoćama, kako onima koje će uticati na vas fizički, tako i onima koje će negativno uticati na vašu psihu.

Valovi, depresija, neprospavane noći, problemi sa pamćenjem i koncentracijom, mešanje sa znojem, hladnoća, palpitacije ili debljanje su samo neki od njih, sigurno bi neki od vas mogli značajno da prošire ovu listu. Sve ovo počinje da se dešava kada proizvodnja jajnih ćelija i ženskih hormona postepeno prestane u vašim jajnicima. Neizbežno, promene koje se dešavaju u vašem telu su takođe povezane sa potpunim gubitkom plodnosti. Nažalost, mnoge žene to pogrešno doživljavaju kao gubitak ženstvenosti, što naravno ima ogroman uticaj na njihovo mentalno stanje. Problem su i promene u izgledu koje se dovode u vezu sa menopauzom, ovo je period koji utiče i na stanje vaše kože, zatim počinje brže da stari, postaje suva, gubi elastičnost i čvrstinu, a još gore, ima i tendenciju da se pojave svakakve promene i bolesti.

 

O tome šta se dešava vašoj koži tokom menopauze i kako da joj pomognete da prebrodi ovaj težak period.

 

 

O čemu se zapravo radi?

Naravno, iza svega stoje hormoni, tokom menopauze, kada se njihov nivo promeni, telo počinje da funkcioniše potpuno drugačije. Problemi sa kožom i jasno rastuća stopa starenja prvenstveno su kriva za smanjenje nivoa estrogena. Dinamika deobe ćelija u svim slojevima kože takođe se značajno smanjuje, što zauzvrat dovodi do njihovog stanjivanja, pa čak i nestanka. Poremećena je i sinteza kolagena, elastina, lipida, glikozaminoglikana i hijaluronske kiseline. Takođe je smanjena aktivnost fibroblasta, koji proizvode mnogo manje kolagena, elastina i ceramida. Sve to čini kožu suvom i tankom poput maramice, smanjuje se zategnutost i elastičnost, lakše se iritira, a površinski počinju da se pojavljuju brazde diskoloracije i bore. Nestanak masnog tkiva, zauzvrat, uzrokuje da se crte lica menjaju, onda kažemo da je njegov oval poremećen. S druge strane, nedostatak estrogena sa konstantnim nivoom androgena dovodi do pojave prekomernog rasta dlake. Zauzvrat, poremećaji u funkcionisanju melanocita, a samim tim i proizvodnje melanina, dovode do toga da koža gubi boju, čini se kao da je providna, a na njenoj površini su vidljive smeđe boje. Problem je i značajno slabljenje krvnih sudova, koji u menopauzi lakše „pucaju“, formirajući mrežu paučinastih vena na koži.

 

Suvo i delikatno

 

Hormonski poremećaji koji se javljaju u ženskom telu tokom menopauze dovode do promena u strukturi kože. Postaje suva i veoma delikatna, što znači da procesi povezani sa starenjem dobijaju zamah. Dragi Gospode, jedno je sigurno, nećemo pobediti vremenom, možemo samo da ublažimo simptome koji su vam neprijatni i izazivaju nelagodu. Zapamtite da je ovde osnova pravilna nega, koja će, ako se pažljivo obavi pre nego što uđete u menopauzu, ublažiti njene efekte na vašu kožu. Negovana koža mnogo lepše stari, pa promene koje vreme ostavlja na licu lakše volite i doživljavate kao deo svog ličnog šarma.

 

Pod posebnim nadzorom

 

Tanka koža, praktično lišena zaštitnog sloja, mnogo je izloženija štetnom uticaju UV zraka. Na njoj se lakše pojavljuju bore i diskoloracija, zbog čega je njena zaštita veoma važan element pravilne nege kože tokom menopauze. Filter krema bi stoga trebalo da postane nezaobilazna stvar za vašeg kozmetičara. Treba je nanositi ne samo na lice, već i na vrat, dekolte i ruke, gde koža takođe oseća posledice menopauze i, kao i lice, svakodnevno je izložena sunčevoj svetlosti. Zapamtite takođe da je vaša koža izložena UV zračenju ne samo tokom sunčanih letnjih dana, već tokom cele godine, čak i kada je nebo čvrsto prekriveno oblacima, da biste je zaštitili, svakodnevno koristite kozmetiku sa filterom ne manjim od SPF20.

 

Čistimo, ali veoma nežno

 

Pažljivo čišćenje kože je osnova njene nege, treba to raditi svako jutro i veče. Ne zaboravite da vodite računa o uklanjanju šminke pre odlaska na spavanje, ako ostavite šminku na delikatnoj, tankoj koži, ona će izazvati iritaciju, ubrzati stvaranje bora i infekcija kože. Morate imati na umu da je vaša koža lišena lipidnog omotača koji je štiti, pa je veoma važno odabrati kozmetiku prema njenim individualnim zahtevima i godinama. Trebalo bi potpuno odustati od upotrebe vode za umivanje lica, ona će dodatno isušiti i iritirati vašu kožu. Ni u kom slučaju ne treba koristiti antibakterijske sapune, pene i gelove, kao ni kozmetiku koja sadrži alkohol, boje i mirise. Odlučite se za preparate u obliku mleka ili tečnosti, koji će takođe imati hidratantna svojstva.

 

Probajte enzimski piling

 

Kao posledica hormonalnih poremećaja, usporavaju se i procesi regeneracije kože, zbog čega je piling takođe veoma važan element nege u ovom periodu. Redovno 1-2 puta nedeljno, očistiće kožu od mrtvih epidermisa nakupljenih na njenoj površini, to dodatno oksigeniše i podstiče njeno obnavljanje. Zapamtite, međutim, da takav piling treba da bude delikatan, da ne oštećuje ili iritira tanku, nezaštićenu kožu. Zato birajte enzimski piling za zrelu kožu. Enzimi sadržani u njima pilinguju epidermis bez potrebe za trenjem, takođe imaju sposobnost da prodre duboko u kožu, što im zauzvrat omogućava da uklone nečistoće nakupljene duboko u porama. Imajte na umu, međutim, da efekti neće biti vidljivi odmah, ovaj postupak se mora sprovoditi sistematski.

 

Izaberite pravu kremu

Veoma je važno odabrati pravu kremu za vaše godine i tip kože. Tokom menopauze, koži je zaista potrebna solidna hidratacija i ishrana. Postoje i različiti kozmetički proizvodi koje treba da koristite dan i noć. Danju je vašoj koži potrebna pre svega hidratacija i zaštita od sunca, dok noću treba da podrži njene regenerativne procese, obezbeđujući joj neophodne hranljive materije.
Kreme namenjene koži, koja tokom menopauze počinje da stari zbog poremećaja u hormonskoj ekonomiji, sve više sadrže fitoestrogene, odnosno jedinjenja dobijena od biljaka koja podsećaju na prirodne ženske hormone – estrogene. Zahvaljujući njima, koža će brže dobiti čvrstinu i gustinu, postaće napetija i vlažnija, poboljšaće se i njena boja. Zreloj koži su potrebne i kreme koje je intenzivno ne samo podmažu, već i vlaže, nadoknađuju nedostajuće sastojke, vraćaju zaštitni lipidni sloj i zadržavaju vlagu u ćelijama kože. Biljna ulja poput noćurka, avokada, lana ili crne ribizle su savršena ovde. Kreme treba da sadrže i ceramide, skvalen, nezasićene masne kiseline, vitamine A, C, E, folnu kiselinu, koenzim K10, voćne kiseline i, naravno, filtere koji štite kožu od štetnog dejstva UV zraka.

 

Zaustavite vreme u rukama specijaliste

Dr Jelena Paunković

 

Menopauza je vreme kada se vaš izgled menja dovoljno brzo da u nekim slučajevima kućne metode nege kože postanu neadekvatne. Onda vredi otići u ordinaciju estetske medicine i iskoristiti brojne tretmane koji će vam pomoći da regenerišete, hidratizujete i nahranite kožu, vraćajući joj blistav zdrav izgled. Mislimo, na primer, na mezoterapiju i PRP – ubrizgavanje plazme bogate trombocitima ili volumetrijsku nehirurgiju kojom se modelira oval vašeg lica, popunjavanjem defekta koji se vremenom formiraju, hijaluronskom kiselinom ili filerom.

 

Rozacea

 

Rozacea, koja se često meša sa običnim aknama, je nešto sasvim drugo. Može se manifestovati kao promene u vidu pustula, crvenila, hroničnog konjuktivitisa ili takozvanog karfiola nosa. Ove promene se često intenziviraju tokom menopauze. Zbog toga morate imati na umu da je rozacea hronična bolest i da se za sve simptome koji vas uznemiravaju treba što pre konsultovati sa dermatologom koji će analizirati vaš slučaj i odrediti terapiju. Koža zahvaćena rozaceom zahteva posebnu negu, zbog čega kozmetika koju koristite ne može da sadrži mirise boja ili alkohola, a sve to može da iritira kožu. Birajte samo one namenjene osetljivoj koži, najbolje će biti da se odlučite za profesionalnu apotekarsku kozmetiku. Ni u kom slučaju ne smete da podvrgnete kožu trenju i jakom ljuštenju, jer to može pogoršati njeno stanje i pogoršati promene. Izbegavajte začinjenu hranu, alkohol, izlaganje suncu i nagle promene temperature. Takođe je vredno koristiti znanje i iskustvo dobrog specijaliste estetske medicine.

 

Promena boje

 

Pigmentirane lezije, koje se nazivaju „promena boje“, nastaju kada je poremećena proizvodnja melanina, tamnog pigmenta kože i irisa očiju. Faktori koji aktiviraju ovu vrstu promena mogu biti neki lekovi, prekomerno izlaganje suncu, akne, hipoadrenalizam, oboljenje jetre, genetska predispozicija ili samo hormonske promene, poput onih sa kojima se suočavate tokom menopauze. Zato morate imati na umu da svojoj koži obezbedite trajnu zaštitu kada koristite kozmetiku sa visokim UV filterom. Piling kože je takođe veoma važan element nege, ali u ovom periodu obratite pažnju na njenu posebnu delikatnost i birajte delikatne enzimske pilinge. Koristeći ih dva puta nedeljno, uklonićete mrtvu kožu i nežno smanjiti promenu boje. Vredi naneti dermokozmetiku na dobro očišćenu kožu, koja sadrži supstance za izbeljivanje i reguliše proizvodnju melanina. Možete pripremiti i domaću masku, npr. od rendanog zelenog krastavca, dve kašičice limunovog soka i jogurta. Međutim, morate znati da kućni lekovi, iako od velike pomoći, neće izaći na kraj sa promenom boje. Ako želite da ih se rešite ili značajno smanjite, preporučujemo vam da iskoristite prednosti tretmana estetske medicine.

 

Imajte na umu da menopauza može da izazove mnogo problema i da nažalost ne možete sami da se nosite sa svime. Danas, međutim, postoji mnogo efikasnih metoda koje će vam pomoći da eliminišete ili značajno smanjite neprijatne simptome koji je prate. Ne pokušavajte sami da se borite sa svime po svaku cenu, ponekad je zaista bolje koristiti stručnu pomoć lekara. Takođe vodite računa o pravilnoj ishrani i nađite vremena za svakodnevnu fizičku aktivnost.

 

Ono što kao poliklinika biorezonantne medicine preporučujemo svima je:

TEST SET ŽLEZDI I HORMONA

Dr Tamara Pejić

 

Bicom testom može se dobiti uvid u aktivnost žlezdi i njihovih hormona:

  • hipofize, epifize, štitne žlezde, pankreasa, nadbubrežnih žlezdi i polnih žlezdi.

Balansiranje i stabilizacija hormona je osnovni preduslov za spavanje i san, stabilnu emocionalnost, dobar metabolizam, održavanje normalnih nivoa šećera u krvi, nivo energije tokom dana, krvni pritisak, rast i razvoj, reproduktivnu funkciju.

Bicom terapijama se balansira žlezdana i hormonalna aktivnost na potpuno prirodan način. Balansiranje hormona je naročito značajno kod žena u svakom dobu zbog mesečne fluktuacije nivoa hormona.

Stres je naveći ometač normalne funkcije žlezdi i produkcije hormona. Kombinovanom terapijom za otklanjanje stresa i balansiranje hormona postižu se značajni rezultati. Osoba oseća veliki boljitak.

Ovaj test i BICOM terapije se naročito preporučuje i parovima koji žele da ostvare začeće.

Ljubav od Aesthetica Longa Vita tima ! 

 

Radno vreme:
Pon – Pet 12.00h – 18.00h
Subota na zakazivanje. Nedeljom ne radimo.

ulica: Majakovskog 34 lokal L4, 18000 Niš

telefon: +381 69 11 22 359

e-mail: office@aesthetica.rs