Zašto je bundeva jesenja superhrana

Jesen je doba godine koje obiluje zdravom hranom i plodovima koji su nam lako dostupni. Nema svežeg voća ili povrća koje ne doprinosi zdravoj i balansiranoj ishrani, i koje uz umereni unos neće doneti puno dobroga našem organizmu.

Međutim, jedno voće, koje često svrstavamo u povrće, neopravdano je slabije zastupljeno u našoj ishrani, posebno ako uzmu u obzir njegova neverovatna hranljivost i sastav. Kako njegovog ploda, tako i semenki. U pitanju je bundeva.

Ovo ukusno, niskokalorično i izuzetno zdravo voće, praktično je u isto vreme i hranljiva namirnica, može biti i dezert, a uz sve ovo je i preventiva i lek protiv čitavog niza bolesti i stanja.

Bundeva je odlična za kožu

Bundeve su prepune hranljivih materija, uključujući vitamine C i E, kao i beta-karoten, a svi ovi elementi veoma su važni za zdravlje naše kože.

Ljudsko telo ne proizvodi vitamin C, te je važno da ga unosimo putem hrane, jer upravo on ima važnu ulogu u stvaranju kolagena koji održava kožu glatkom i čvrstom. Vitamin C takođe pomaže u sprečavanju modrica i zaceljenju rana.

Vitamin E je odličan antioksidans i zajedno sa vitaminom C štiti kožu od oštećenja koju mogu izazvati  sunčevi zraci i suvoća.

Vitamin A, odnosno beta-karoten iz bundeve, kojeg naše telo pretvara u vitamin A, takođe je uključen u zaštitu kože od UV zraka koji su među osnovnim uzrocima preranog i pojačanog boranja naše kože.

Pored pomenutih vitamina, i beta-karotena, bundeva sadrži još dva važna i moćna antioksidansa, koji mogu pomoći da koža bude zdrava i jaka, a to su i lutein i zeaksantin.

Sem što sastojci iz bundeve pomažu našoj koži kada do nas dolaze putem obroka, od bundevine pulpe mogu se spravljati i odlične prirodne maske za lice.

Pomaže očima i održava dobar vid

Naučno je dokazano da nizak nivo vitamina A u organizmu može da odvede do oštećenja vida, pa čak i do slepila. Beta-karoten, kao i vitamini C i E, štite oči i smanjuju rizik od očnih bolesti povezanih sa starenjem.

Već pomenuti karotenoidi lutein i zeaksantin značajno umanjuju rizik od nastanka starosne makularne degeneracije oka i katarakte.

Jača imunitet

Istraživanja su pokazala da vitamin A igra važnu ulogu u jačanju imunološke funkcije. Vitamin C takođe doprinosi imunološkoj aktivnosti povećavajući broj belih krvnih zrnaca.

Dovoljan unos vitamina A i C pomažu organizmu u borbi protiv virusa i zaraznih bolesti. Bundevino o ulje čak pomaže u borbi protiv različitih bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Bundeva sadrži i vitamin E, gvožđe i cink, koji takođe pomažu imunološkom sistemu.

Smanjuje rizik od raka

 Iako ne postoji „superhrana“ koja može sprečiti rak, jer mnogi faktori rizika za karcinom nisu povezani sa ishranom, postoje dokazi da zdrava ishrana može smanjiti rizik od raka.

Ćelije raka u ljudskom organizmu proizvode slobodne radikale koji im pomažu da se brže razmnožavaju. Antioksidansi iz bundeve, karotenoidi, vitamini A i E, neutraliziraju slobodne radikale, i na taj način smanjuju rizik od nastanka određenih vrsta karcinoma, uključujući rak prostate, pluća, želuca i dojke.

 

Doprinosi gubitku kilograma

Bundeva je bogata vlaknima koja usporavaju varenje, i doprinose osećaju sitosti. Uz ovo, bundeva je izuzetno niskokalorična.

Bundevu čini 90 odsto vode, te pomaže da ostanete hidriraniji, a istovremeno ima manje od 50 kalorija po obroku, uz visok unos hranljivih materija.

Jednostavno rečeno, bundeva je hrana za mršavljenje jer je možete unositi više od drugih izvora ugljenih hidrata, poput pirinča i krompira, a da i dalje unosite manje kalorija.

Istovremeno, u zavisnosti od načina pripreme, bundeva može biti i glavno jelo, a može biti i dezert. Popularni je sastojak u jelima poput kremšnita i pita, ali jednako dobro funkcioniše i u slanim jelima poput pečenog povrća, supa i testenina. Može se i začinjena solju i biberom ispeći u rerni.

Seme bundeve takođe je jestivo i prepuno hranljivih materija koje nude mnoge druge prednosti. Semenke bundeve izuzetne su u poboljšanju zdravlja bešike i urinarnog trakta, ali i srca. Takođe, i plod i semenke bundeve doprinose muškoj potenciji.

Sem kao sveža, bundeva je dostupna i kao konzervirana.  U drugom slučaju treba pažljivo čitati sastav na etiketama jer nisu svi proizvodi 100% od bundeve, a možda ćete želeti da izbegnete dodatne sastojke, posebno šećer.

Može pomoći u lečenju dijabetesa

Kao dobar izvor vlakana, bundeva može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, što smanjuje rizik od gojaznosti i oštećenja jetre, ali i od razvoja dijabetesa.

Kako bi se iskoristila svojstva balansiranja šećera u krvi, bundevu ne bi trebalo uparivati sa velikim količinama šećera, kao što je to slučaj sa pitom od bundeve, već bi je ravnomerno trebalo korisiti i u slanim jelima poput supa i testenina.

Odlična za oporavak nakon treninga

Uzimate bananu nakon treninga? Mnogo ćete bolje efekte postići sa bundevom.

Sem „mesa“ bundeve, i semenke bundeve su odlične za vraćanje energije nakon vežbanja, bilo da ih pomešate sa salatom ili jogurtom.

Semenke bundeve obezbeđuju cink i proteine, dva nutrijenta koji su vrlo važni za oporavak nakon većih fizičkih napora. Najbolje je pojesti ih u roku od 45 minuta nakon vežbanja, kao deo dobro izbalansirane užine ili obroka.

Može pomoći u zaštiti jetre

Jetra ima više od 500 funkcija, uključujući razgradnju masti, proteina i ugljenih hidrata, uklanjanje štetnih jedinjenja iz krvotoka, skladištenje esencijalnih vitamina i hranljivih materija.

Ishrana voćem, povrćem i hranom bogatom antioksidansima, vitaminom C i beta-karotenom, može pomoći u podršci pravilnom funkcionisanju jetre.

 

Reguliše krvni pritisak  

To što bundeva u značajnijoj meri sadrži vlakna, kalijum i vitamin C, a istovremeno ima nizak nivo natrijuma, čini je odličnom namirnicom i za osobe sa hipertenzijom.

Pomaže zdrav holesterol

Bundeva sadrži dve vrste vlakana, rastvorljiva i nerastvorljiva. Rastvorljiva vlakna deluju poput sunđera, uklanjajući štetni LDL holesterol, čije nakupljanje na zidovima arterija može smanjiti protok krvi i povećati rizik od srčanih oboljenja.

Istraživanja su pokazala i da konzumiranje semenki bundeve blagotvorno deluje na kamen u bubregu, sindrom irititiranih creva, kao i da popravlja loše raspoloženje.

Kao jedna od najzdravijih namirnica, bundeva se preporučuje i za ishranu beba, i to već od čestog meseca starosti. Od bundeve se mogu praviti kašice pomešane sa domaćim žitaricama i jogurtom.

U Longa Vita Aesthetica centru u Nišu i Poliklinici Longa Vita dostupni su

nutricionističko savetovanje i izrada individualnog plana ishrane, ali i test intolerancije na hranu – koji precizno može da pokaže šta od hrane prija Vašem organizmu a šta ne.

Uz razgovoru sa nutricionistom najlakše i najpouzdanije doći ćete i do formule kako da iz zdravih i dostupnih namirnica poput bundeve, vaš organizam dobije ono što mu je najpotrebnije

Javite nam se još danas na na 0691122359 ili office@aesthetica.rs, i zakažite svoj termin.