Da li je svako voće dobro za mršavljenje?

Da li je svako voće dobro za mršavljenje?

Najkraći i pojednostavljen odgovor na ovo pitanje glasio bi – ne. Ipak, kako ne biste sebe lišili zdravog voća koje volite, a koje vašem organizmu donosi hranljive sastojke i korisne materije, važno je pročitati i ostatak teksta.

Gubljenje kilograma često zahteva dosta strpljenja, istrajnosti i puno napornog rada. Sa godinama i usporavanjem metabolizma, gubljenje kilograma postaje dodatno otežano. Na sve nevolje sa gubljenjem kilaže, nimalo korisno nadovezala se i kompletna situacija sa pandemijom koja nas i ovog proleća ometa u mobilnosti. Sve ovo može negativno uticati na naš “opšti moral” u prvim lepim danima, kada često shvatimo da nam je potrebno da izgubimo par kilograma. Ako se već manje krećemo, logično bi bilo da posegnemo za dijetom. Da se razumemo odmah: zdravom dijetom. To znači onom koja bi uključivala i voće.

Ovde međutim, moramo da ukažemo na jedan paradoks, na koji ćete svakako naići ako na internetu budete pokušali da se informišete o tome koje je voće dobro unositi onda kada želimo da smršamo. Paradoks ide dotle da se pojedine vrste voća (poput banana i avokda) nalaze na oba spiska – i na spisku poželjnih namirnica za unos tokom mršavljenja i na spisku nepoželjnih. Kako je to moguće?

Moguće je, i šire gledano ne radi se o grešci, već o dve vrste pristupa od kojih je jedan opštiji i ima svoja ograničenja u praksi. To je pristup koji vam savetuje da u svakodnevne obroke dodate hranu bogatu vlaknima i proteinima, kako biste duže ostali siti, a što bi vas dalje sprečilo da se prejedate. Upravo u ovu hranu spadaju i određene vrste voća, poput banana i avokada.  I jedno i drugo voće veoma je bogato složenim ugljenim hidratima, što znači da je potrebno duže vreme za njihovo varenje od jednostavnih ugljenih hidrata, poput onih iz belog hleba. Upravo je to ono što produžava osećaj sitosti.

Većina voćnih plodova bogatih šećerom ima niski glikemijski indeks, zbog čega nemaju toliki uticaj na nivo šećera u krvi, pa možemo reći da je svakako bolje pojesti njih nego neki slatkiš, međutim i dalje su u pitanju i ugljeni hidrati i kalorije.

Upravo zbog toga se ne može reći za svako voće da je podjednako dobro za mršvljenje, makar bilo bogato vlaknima i povećavalo osećaj sitosti – jer ćemo se, ako ga unosimo nekontrolisano, od njega zapravo gojiti.

Neke vrste voća posebno su bogate prostim šećerom fruktozom. Za razliku od glukoze, prostog šećera koji se šalje u mišiće, mozak i druge organe, fruktoza se obrađuje samo u jetri. Međutim, ako jetra već ima dovoljno energije, ona višak fruktoze pretvara u masnoće, štedeći na taj način energiju za kasnije korišćenje.

Takođe, još jedan razlog zbog čega se za voće ne može uopšteno reći „jedi koliko želiš“ jesu kalorije i ugljeni hidrati. Na primer, jedna banana sadrži 100 kalorija i 27 grama ugljenih hidrata, dok jedna jabuka može sadržati 115 kalorija i 30 grama ugljenih hidrata. Uobičajena preporučena količina ugljenih hidrata za osobe koje žele da smršaju uglavnom je 100 grama po danu, što znači da ako pojedete dve banane i jednu jabuku – uneli ste već 84 posto dozvoljenog dnevnog unosa.

Koje je to voće koje bi trebalo unositi manje u periodu mršavljenja:

Avokado

100 grama ovog voća sadrži oko 160 kalorija. Iako je avokado dobar izvor zdravih masti, on lako može da poveća vaše brojeve na vagi kada se unosi van razumnih količina. To ne znači da ga u potpunosti treba izbaciti iz ishrane, već je najbolje je da ovo voće jedete umereno.

Grožđe

Iako je odlično za celokupno zdravlje organizma, grožđe je prepuno šećera i masti, što ga čini pogrešnim voćem za one koji su na dijeti. 100 grama grožđa može sadržati 67 kalorija, i 16 grama šećera.

Banana

Iako je u pitanju je super zdravo voće, banane su pune kalorija i sadrže veliku količinu prirodnog šećera. Jedna banana ima oko 150 kalorija, što je oko 37,5 grama ugljenih hidrata. Dakle, ako neko jede po 2-3 banane dnevno, to već samo po sebi može da izazove  debljanje. Najbolje je konzumirati samo jednu bananu po danu. Kako ima niski glikemijski indeks, biće u tom slučaju zdrava grickalica koja će na neko vreme stvoriti osećaj sitosti.

Tropsko voće

Tropsko voće poput ananasa i manga ima “skrivene kalorije” koje mogu ometati vaše planove za mršavljenje, pa je najbolje prorediti unos ovog prekomerno slatkog voća.

Suvo voće

Suvo voće, kao što su suve šljive ili suvo grožđe ima više kalorija jer nema vode. Jedna šolja suvog grožđa sadrži oko 500 kalorija, a jedna šolja suvih šljiva preko 450.

Umesto pobrojanog voća, u toku dijete trebalo bi se usredsrediti na bobičasto voće, vlaknaste i male plodove kao što su: maline, borovnice, jagode, kivi, mandarine, šljive, breskve i male jabuke.

Ipak, kao i u ostalim tekstovima koji se tiču ishrane, važno je naglasiti da ne postoje univerzalni saveti koji će podjednako važiti za svaku osobu. Razlike između metabolizama ljudi mogu biti značajne, i zavise od brojnih faktora, poput godina, profesije, načina života.

Zbog toga je pre svake dijete dobro posavetovati se sa nutricionistom – stručnjakom za ishranu koji vam neće dati samo uopštene savete, već će vam preporučiti najbolju kombinaciju namirnica, kao i količinu i vrstu voća koje bi trebalo da unosite u organizam.

U Longa Vita Aesthetica centru u Nišu i Poliklinici Longa Vita dostupni su nutricionističko savetovanje i izrada individualnog plana ishrane, ali i test intolerancije na hranu – koji precizno može da pokaže šta od hrane, pa samim tim i voća, prija Vašem organizmu a šta ne.

Javite nam se još danas na na 0691122359 ili office@aesthetica.rs, i zakažite svoj termin.

Saznajte šta je najbolje za Vas, i uživajte u voću bez neželjenih kilograma.